Fotbollsspelare i kris får matpaket

Fotbollsspelare utan inkomst får matpaket för att överleva coronakrisen. Arkivbild. Bild: Martin Mejia/AP/TT

Det är inte alla fotbollsproffs som tjänar miljoner och inte behöver bry sig om de måste gå ner i lön under coronapandemin.

I några länder i Latinamerika och Afrika måste spelarna förlita sig på skänkta matpaket för att överleva. Eller så pressas de tillbaka till spel, utan att testas för coronaviruset.

Fotbollens spelarfack Fifpro säger att de i länder som Colombia, Paraguay, Uruguay, Honduras, Panama, Botswana och Egypten delar ut matpaket till fotbollsspelare som inte får någon lön just nu.

Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann säger att det finns fotbollsligor som är på väg att starta om säsongen utan möjlighet för spelarna att testas för coronaviruset.

– Det ökar risken för att smittas otroligt mycket och det är oacceptabelt. Majoriteten av spelarna vågar inte protestera, de behöver få mat på bordet och återvänder till spel för att de inte har något annat alternativ, säger han.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning