"Fotbollsrasism en epidemi i Italien"

Moise Kean utsattes för rasistiska glåpord. Bild: Lehtikuva-AFP/Marco Bertorello

När Juventusstjärnan Moise Kean häromdagen firade sitt 2–0-mål framför Cagliarisupportrarna startade en rasismstorm över Fotbollseuropa – dock inte i Italien.– Där är fotbollsrasismen en epidemi, säger Piara Powar, vd för Fare.

För Fare, Europafotbollens antidiskrimineringsorganisation, var det ingen överraskning att Kean hånades med apljud från motståndarklacken efter sitt målfirande.

– Italien har väldigt stora problem, jag skulle säga att det är en epidemi, säger Powar enligt Reuters.

– En del av problemet i Italien är retoriken från högerregeringen som är emot invandring och mot afrikaner. Det är klart att det sprider sig till arenorna. Lägg därtill ett fotbollsförbund som inte vet hur det ska göra.

Får skylla sig själv

Mauro Valeri, som bevakar rasismen inom italiensk fotboll, säger att Italien inte inser att man har problem med fotbollsrasism.

– Inte ens antirasistiska organisationer har varit intresserade av detta problem, för i Italien är det allvarligare att förolämpa mammor, säger Valeri till AFP.

– Man tror att man kan gå till en arena och göra apljud i 1,5 timme och sen gå hem och fortfarande tro att man inte är rasist.

Efter matchen sade Keans lagkamrat Leonardo Bonucci och tränare Massimiliano Allegri att 19-åringen fick skylla sig själv eftersom han firade målet framför Cagliarisupportrarna. Bonacci hävdade senare att han missförståtts.

Keane själv står fast vid sitt beslut att fira målet framför motståndarfansen.

"Det är det bästa sättet att svara på rasism", skrev han på Instagram.

Modigare domare

Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) ordförande Aleksander Ceferin sade vid en konferens om jämlikhet i London i veckan att han inte tycker att det behövs hårdare straff för rasism inom fotbollen.

– Straffen som finns är tillräckligt hårda. Det finns tillträdesförbud för fansen, spela matcher inför tomma läktare och bötesstraff, sade han enligt BBC.

Ceferin ska däremot be domarna att vara modiga och stoppa matcher där supportrar hånar spelare med rasistiska tillmälen.

– När en match stoppas, eller inte spelas, tror jag att 90 procent av alla normala människor på arenan vill sparka idioterna i röven. Det är 2019 nu, inte hundra år tidigare, sade Uefa-ordföranden.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning