Fotbollsanhängare stoppades troligen med pepparspray – Bollförbundet utreder nu ordningsvakternas arbete

Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande säger att man tar händelserna på största allvar. Bild: Sebastian Backman/SPT

Lördagens cupfinal i Mariehamn slutade i dålig stämning. Sammanlagt tio Ilvesanhängare greps och en misstänks nu för misshandel. Från Bollförbundets håll vill man nu utreda om ordningsvakternas arbete verkligen gick rätt till.

Finalmatchen i finska cupen i fotboll spelades mellan Ilves från Tammerfors och IFK Mariehamn. Redan innan matchen körde i gång meddelade polisen att man hade gripit flera Ilvesanhängare på grund av ordningsproblem. Personerna hade använt eggvapen och pyroteknik, som inte var tillåtet.

Efter matchen, som slutade i seger för Ilves, spårade evenemanget ur ytterligare. Då slutsignalen ljöd försökte Ilvessupportrar ta sig över stängslet mot planen och storma in där.

Ordningspersonalen hade ett flertal gånger redan under matchens gång upplyst anhängarna om att det var förbjudet att ta sig in på planen, men det hindrade inte anhängarna.

Enligt Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande försökte ordningspersonalen då stoppa anhängarna med något som liknade pepparspray. Dessutom var ordningspersonalen väldigt hårdhänt.

– Jag var själv på plats och såg situationen. Det finns även videoklipp som visar att ordningspersonal använder spray som liknar pepparspray, säger Casagrande.

Enligt Ålands polismyndighet lyckades personalen på plats inte lugna ner situationen och både polisen och Gränsbevakningen fick ta över.

Ilvesanhängare på finalmatchen mellan Ilves och IFK Mariehamn. Bild: Jonas Edvik/Lehtikuva

Utredningen går vidare

Casagrande säger att det är Bollförbundet som arrangerar cupfinalen och som därmed också ansvarar för ordningspersonalen på plats.

– Det är vi som har anlitat dem och därför vill vi nu utreda om allt gått rätt till. Vi vill så klart att våra evenemang ska vara trygga för både spelare, personal och anhängare, säger Casagrande.

Enligt polisen är det ännu oklart om några av Ilvessupportrarna i sin tur misstänks för motstånd mot ordningspersonal. Åtminstone en person är i nuläget misstänkt för misshandel eftersom en av ordningsvakterna skadades under händelseförloppet.

– Det är verkligen ovanligt att något som detta sker och vi tar det på största allvar, säger Casagrande.

Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) tar nu över utredningen och så fort deras utredning är klar, hoppas Casagrande att rätt personer kan ställas till svars för händelserna och att liknande inte sker igen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning