Fotbollstränare: Sexuella trakasserier är en subkultur

I en intervju för MTV Sport uppmanar fotbollstränaren Anne-Maria Weckström damspelare i Finland att tala öppet om sexuella trakasserier som funnits inom den finländska damfotbollen. Finlands centrum för etik inom idrotten utreder för tillfället om det förekommer sexuella trakasserier inom fotbollens och ishockeyns landslagsverksamhet.

Fotbollstränaren Anne-Maria Weckström, som tränar Helsingforsklubben PK-35:s lag i Damettan, säger i en intervju för MTV Sport att hon hoppas på att damspelare vågar tala öppet om sexuella trakasserier som skett inom den finländska damfotbollen.

Under sin karriär som spelare och tränare har Weckström blivit varse om trakasserier. Hon beskriver de sexuella trakasserierna som en subkultur, men betonar att hon själv aldrig fått utstå några trakasserier. Hon tror också att trakasserierna minskat betydligt sedan hon själv spelade.

– Trots det måste jag konstatera att situationen aldrig förändras helt och hållet om man hemlighåller otrevliga fenomen och sopar dem under mattan, säger Weckström till MTV Sport.

– Jag förstår naturligtvis att det är otrevligt och till och med skrämmande att tala om detta i offentligheten.

Tidigare landslagstränaren bekräftade

Intervjun med Weckström är en fortsättning på en artikelserie som MTV Sport publicerade på våren. Då kom det fram att det förekommit sexuella trakasserier i damernas fotbollslandslag och i en del ligalag från 1990-talet fram till åtminstone 2008.

En av dem som bekräftade att sexuella trakasserier förekommit var Reima Kokko, tidigare huvudtränare för damernas fotbollslandslag. Kokko tränade landslaget från 1996 till 2000, och sade redan år 1999 till Helsingin Sanomat att unga spelare blir manipulerade inom damidrotten. Då bedömde Kokko ändå att det närmast sker på lägre nivåer, inte i landslaget.

I MTV Sports intervju i våras sade Kokko att trakasserier också förekom i landslaget och att han vet att en del unga, lovande spelare avslutade sin fotbollskarriär på grund av dem.

– Jag kunde inte riktigt göra annat än följa med situationen och försöka säga till spelarna vad som är viktigast, sade Kokko.

Efter att ha utrett ärendet konstaterade också Ari Lahti, ordförande för Finlands Bollförbund, att det förekommit sexuella trakasserier inom den finländska damfotbollen.

Trakasserier utreds

MTV Sports avslöjanden på våren ledde till att Finlands Bollförbund och Finlands Ishockeyförbund bad Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) utreda om det förekommer sexuella trakasserier inom grenarnas landslagsverksamhet. FCEI:s undersökning började i juni och utredningschef Jouko Ikonen räknar med att den blir färdig i september.

Ikonen berättar för SPT att FCEI gör utredningen som en enkätundersökning, men eftersom den ännu inte är klar kan han inte säga hur många som deltar i den.

– Undersökningen omfattar både herr- och damlandslagen och dessutom juniorlandslagen, och berör således flera hundra spelare, uppskattar han.

Ikonen avstår från att kommentera den halvfärdiga utredningens resultat och lovar inte heller att hela utredningsrapporten offentliggörs.

– Vi har inte riktigt bestämt oss ännu för hur vi gör men jag skulle säga att båda förbunden får bekanta sig med utredningsrapporten först. FCEI är beredd att publicera ett pressmeddelande och en sammanfattning av utredningen, oavsett om resultaten är bra eller dåliga.

– Vi kan säga så här: Jag ser ingen orsak till att resultaten inte skulle bli offentliga, men först går vi igenom dem med grenförbunden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03