Fotboja på sig själva och andra

Två veckor har gått sedan attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Trots att sorgen inte är över ser vi politiska konsekvenser av dådet i hur politikerna försöker överträffa varandra i tuffhet mot terrorismen.

Tusentals människor samlades vid minnesceremonin över offren efter den misstänkta terrorattacken i Stockholm. Budskapet hos talarna handlade om kärlek och gemenskap. Blommor täckte nästan hela trappan vid Sergels torg. Först i tisdags forslades de bort eftersom Trafikkontoret var rädd för ohyra bland buketterna.

Stadsmuseet passade på att dokumentera det hela innan alla spår försvinner. Några av blommorna kommer att sparas, resten blir kompost. Flera hundra av teddybjörnarna, breven och gåvorna kommer att packas ner i lådor och arkiveras. Även renoveringsplanket där stockholmarna spontant har skrivit olika hälsningar kommer att plockas ner och senare visas i en utställning på Kulturhuset.

Och kanske är det ett unikt material som bevaras för eftervärlden. Efter Paris, London och Nice var det inte helt oväntat att en terrorattack kunde ske i en svensk stad, men vad som överraskade många var stockholmarnas flower power-reaktion. I stället för att stänga in sig så öppnade stockholmarna upp sina hem och visade solidaritet och tolerans.

Man hade också kunnat förvänta sig mer skitkastning på muslimer och letande efter syndabockar. Nu blev det inte så, åtminstone inte i det officiella Sverige, trots att den misstänkte gärningsmannen är uzbekier och har visat sympatier för IS. Hur det ser ut på högerextrema sajter är en annan femma.

Samtidigt har många politiker varit snabba på bollen och gjort politik av tragedin. Snabbast är den högerfotade moderatledaren Anna Kinberg Batra som bara några dagar efter dådet twittrade:

"Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags."

Kinberg Batra syftade på att den misstänkte Rakhmat Akilov hade fått avslag på sin asylansökan och gått under jorden. Att Sverigedemokraterna skulle försöka utnyttja dådet för sina krav på hårdare invandringslagar var ganska givet men att som Kinberg Batra koppla samman papperslösa och gömda flyktingar med terrorism är inte bara motbjudande, utan också farligt. Polisen beräknar att uppemot 12 000 personer vistas i Sverige utan tillstånd. Deras situation blir knappast bättre om de stigmatiseras som våldsverkare. Det kan dessutom inte ha undgått Kinberg Batra att inga utvisningar sker just nu till Uzbekistan.

Hennes flörtande med SD-väljarna verkar trots allt inte ha gett utdelning i opinionen. Senaste mätningen befäste SD:s position som näst största parti och Moderaternas fortsatta fall.

Men även regeringen har börjat tala om hårdare tag och skärpningar av terrorlagstiftningen. Tills vidare utan större framgång. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolins förslag om fotboja på potentiellt farliga asylsökanden som fått avslag har nobbats av partitoppar och förlöjligats på sociala medier.

Så medan Stadsmuseet dokumenterar stockholmarnas budskap om öppenhet och tolerans raljerar deras politiska företrädare om mer poliser och mer övervakning. Men hårdare terrorlagstiftning i USA eller Frankrike har inte lyckats stoppa terrorismen, utan verkar tvärtom skapa en grogrund för missnöje och radikalisering.

Faran är alltså att politikerna i sin iver att visa sig tuffa mot terroristerna sätter fotboja på sig själva.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03