Förväntan och oro inför linjetal i Bryssel

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen laddar för onsdagens tal om läget i unionen. Arkivbild. Bild: Francois Walschaerts/TT-AP

Klimatet? Migrationen? Arbetsmarknaden? Var släpps den största nyhetsbomben när EU-basen Ursula von der Leyen lägger ut orden om läget i unionen?Förväntningen – och oron – är stor inför onsdagens tal i Bryssel.

Sakta men säkert har kommissionsordförandens tal om läget i unionen förvandlats till ett huvudnummer i EU-politiken. Talet infördes 2010 och hålls inför EU-parlamentet årligen i september, utom de år då det har varit EU-val.

Här presenteras huvudnumren i vad kommissionen har för planer för kommande år och ordval och ordning och tyngd analyseras ivrigt av både statsvetare och ekonomer.

När Ursula von der Leyen nu håller sitt första lägestal råder nyfikenhet om en rad viktiga områden.

Klimatet är en huvudfråga. Talet väntas lägga fram en målsättning om att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent till år 2030 jämfört med 1990 års nivå. Samtidigt pressar miljöorganisationer på för ännu tuffare krav, exempelvis på en snar utfasning av bensin- och dieselbilar.

Migrationen är ett annat huvudämne. EU-kommissionen har tidigarelagt sin presentation av det asyl- och migrationspaket som svenska kommissionären Ylva Johansson arbetat med under året. Förslagen kommer nu redan om en vecka och nu väntas en försmak från von der Leyen.alet från von der Leyen inleds klockan 10 på onsdag finsk tid.

EU-kommissionens ordförande håller årligen ett tal om "läget i unionen" för att presentera de viktigaste nya förslagen som väntar under kommande år. Långt ifrån allt har genomförts – även om mycket är på väg. Här är lite av det som förts fram under de senaste åren:

2018: Stärkt gemensam gräns- och kustbevakning med 10 000 personer (delvis klart), slopat årligt byte mellan normal- och sommartid (på väg, men oklart när), övergång till majoritetsbeslut i utrikesfrågor (under diskussion).

2017: Skapande av en eurofinansminister (ej genomfört), stärkt förhandsgranskning av ickeeuropeiska investeringar (delvis klart), en ny myndighet för arbetsmarknadsfrågor (klart).

2016: Ökat försvarssamarbete (delvis genomfört), förändrade upphovsrättsregler på webben (klart), en europeisk solidaritetskår för ungdomar (klart).

2015: Ny gemensam migrationspolitik (ej genomfört), starkare roll för eurofinansministrarnas mötesordförande (delvis genomfört).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning