Förvåning är bara hyckleri

Högerextrema rörelser och utomparlamentarisk vänster förekommer, tack och lov, inte i Finland på samma sätt som till exempel i Sverige, men man får inte blunda för dessa grupper, än mindre förse dem med syre.

Vi är alla förfärade över det som hände i USA i onsdags då en egomanisk ledare hetsade sina anhängare att storma kongressens byggnad, Capitolium. Överraskad borde dock ingen vara. Åtminstone inte om man har följt utvecklingen i USA de senaste åren. Efter fyra års förödelse är förvåning bara hyckleri.

I efterdyningarna har många sett likheter med våra inhemska grupper. Några har nämnt dem vid namn, andra inte. Alla förstår vilka som menas. Visst finns det även i Finland personer som aldrig såg, aldrig hörde. Personer som ansåg att Donald Trump borde få Nobels fredspris eller som har flörtat med extremhögern ute i Europa. Det är givetvis problematiskt, men dessa människor är ändå ett undantag i det stora hela. Att demonisera deras väljare leder ingen vart. Tvärtom göder det misstro och är en grogrund för konspirationsteorier och politikerförakt.

Med det sagt får vi inte heller vara naiva. Högerextrema rörelser och utomparlamentarisk vänster förekommer, tack och lov, inte i Finland på samma sätt som till exempel i Sverige, men man får inte blunda för dessa grupper, än mindre förse dem med syre. Vi får aldrig acceptera hets mot folkgrupp, men i en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal och skrift. Demokratin ska vårdas, ty den är skör.

Finländare gillar att prata om politik, det är inte tabu som på andra sidan Östersjön. Familjer splittras inte heller på grund av olika politiska åsikter, vilket förekommer i dagens USA. I Finland får man säga vad man tycker och även vara plump. Den offentliga diskussionen är inte heller lika polariserad och bitsk som i USA. Detta ska vi finländare bejaka och vara rädda om. Så låt oss ta det lugnt och kämpa vidare.

Kristiina Katajikko, kommunalpolitiker (M), Stockholm, Sverige

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning