Förvaltningsdomstol: Yle behöver inte överlämna Panamadokumenten till Skatteförvaltningen

Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Yle behöver inte överlämna de så kallade Panamadokumenten till Skatteförvaltningen, anser Helsingfors förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen förkastar Skatteförvaltningens tre uppmaningar att lämna över de dokument som läckts från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Skatteförvaltningen har krävt att Yle och två av bolagets journalister ska överlämna materialet som den internationella organisationen för undersökande journalister ICIJ fått om skatteparadisbolag. Skatteförvaltningen ville bland annat få namnen på finländska aktörer som identifierats i materialet.

Om dylikt material bör överlämnas till myndigheterna mot mediernas och källornas vilja kan mediernas möjligheter att komma över viktigt material äventyras, anser förvaltningsdomstolen. Domstolen betonar också att det inte går att utesluta att den ursprungliga källan till Panamadokumenten inte skulle komma fram från materialet.

En av journalisterna, Minna Knus-Galán, är glad och lättad över att domstolen tagit fasta på pressfrihet och källskydd.

– Hela fallet var absurt ändå från början. Om vi skulle ha förlorat skulle det ha blivit betydligt svårare att göra undersökande journalistik i Finland. Vilken visselblåsare skulle då våga läcka relevant information till medier om missförhållanden och korruption? säger Knus-Galán i ett pressmeddelande.

Förvaltningsdomstolen motiverar sitt beslut med grundlagen och lagen om yttrandefrihet samt Europeiska människorättsavtalet och styckena om yttrandefrihet och källskydd i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Panamadokumenten överlämnades först till tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Senare fick ICIJ materialet och beviljade bland annat två journalister på Yle rätten att läsa materialet. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning