Polisen misstänker: Ekenäsmördaren våldtog offret

Ljus och blommor utanför den mördade kvinnans bostad i Ekenäs i fjol. Bild: Lina Enlund

Polisen i Västra Nyland är nu klar med sin förundersökning om mordet på en kvinna i Ekenäs i fjol somras. Brottsrubriceringen är fortsättningsvis mord, men polisen har kommit fram till att gärningsmannen också gjorde sig skyldig till grov våldtäkt.

I juni i fjol blev en ung kvinna mördad av en man i Ekenäs. Den rättsmedicinska undersökningen är nu klar och visar att kvinnan dog av skador som orsakats av en jaktkniv som senare hittades bland den misstänkte gärningsmannens saker.

Den misstänkte mannen hade bundit kvinnan före gärningen och kvinnan avled omedelbart av sina skador.

Då förundersökningen inleddes var brottsrubriceringen mord. Utifrån utlåtanden från den rättsmedicinska undersökningen och platsundersökningen har polisen lagt till brottsrubriceringen grov våldtäkt. Polisen har sannolika skäl att misstänka att kvinnan också blivit utsatt för ett sexualbrott.

Eftersom gärningsmannen har dött har polisen inte fullständigt kunnat utreda motivet. I förundersökningen har polisen ändå kommit fram till att den misstänkte bland annat hotat kvinnan med allvarliga följder om deras förhållande tar slut.

Förhållandet hade tagit slut flera månader före mordet. Den avlidna kvinnan hade inlett ett nytt förhållande som den misstänkte mannen sannolikt inte accepterade. Kommunikationen mellan den misstänkte gärningsmannen och den avlidna kvinnan visar att situationen mellan dem förändrades ungefär en vecka innan mordet. Den misstänkte mannens kommunikation var enligt polisen både likgiltig och argsint.

Cannabis i blodet

Den misstänkte mannen hade cannabis i blodet då mordet ägde rum. I flera av polisförhören har det framkommit att den misstänkte mannen redan före mordet missbrukade kannabis. I förhören har det också kommit fram att mannen kunde vara impulsiv och aggressiv.

Flera vittnen har berättat om händelser där mannen uppträtt aggressivt eller hotfullt. Det har ändå handlat om enskilda händelser. Polisen anser inte att någon borde ha kunnat ana att ett sådant här brott kan ske.

Eftersom den misstänkte har avlidit avslutar polisen sina undersökningar. Ärendet skickas alltså inte till åtalsprövning.

Hittades i lägenheten

Det var den 20 juni som polisen i Ekenäs tog emot en anmälan om att den misstänkte mannen eventuellt skulle ha gjort sig själv illa. Polisen sökte mannen men hittade inte honom. Den före detta flickvännen gick inte att nå. Polisen besökte därför hennes lägenhet, i den hittade polisen den avlidna kvinnan.

En förundersökning med brottsrubriceringen mord påbörjades och ett stort spaningsuppdrag inleddes. Dagen efter, den 21 juni, hittades en bil övergiven i Svartbäck i Raseborg och senare fann man även den misstänkte gärningsmannen död i skogen i närheten av bilen.

Polisen gjorde en dödsorsaksundersökning på mannen. Ingen utomstående har varit delaktig i mannens död.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46