Polisen utreder: Hindrade moderskapet anställningen?

Päivi Anttikoski har gjort en lång karriär inom journalistiken, bland annat som chefredaktör på Helsingin Sanomat. Nu jobbar hon som kommunikationsdirektör vid Statsrådets kansli. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Polisen i Inre Finland har inlett en förundersökning kring Alma Media-koncernens rekryteringsprocess av en ny chefredaktör för Aamulehti. Enligt Päivi Anttikoski utgjorde hennes moderskap ett hinder för anställningen.

I förra veckan rapporterade Suomen Kuvalehti att Statsrådets färska kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski inte fick anställningen som Aamulehtis chefredaktör i slutet av fjolåret på grund av att hon är mamma. Rekryteringsprocessen avslutades efter en intervju med Alma Medias vd Kai Telanne.

Telanne svarade på kritiken i ett pressmeddelande och hävdade att Anttikoski fått fel uppfattning under intervjun. Ett viktigt kriterium i rekryteringsprocessen var möjligheten att flytta till tidningens utgivningsområde.

– Jag beklagar att den sökande fick fel uppfattning om att föräldraskapet skulle ha varit en relevant fråga i rekryteringen, sade Telanne i pressmeddelandet.

Polisen inledde sin förundersökning för att utreda om Alma Media gjort sig skyldig till diskriminering i arbetslivet under rekryteringsprocessen. Samtliga parter ska intervjuas.

Efter incidenten med Alma Media valdes Anttikoski till Statsrådets kommunikationsdirektör. Hon har tidigare bland annat jobbat som chefredaktör på Helsingin Sanomat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning