Fortums Uniper tvingas stärka sin likviditet

Unipers stenkolkraftverk i Rotterdam. Arkivbild. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

De höga priserna på naturgas och el i Europa har lett till att Fortums tyska dotterbolag Uniper måste stärka sin likviditet. Det sker med finansiering från Fortum och en tysk bank. Arrangemanget påverkar inte resultatet.

När priserna på naturgas och elektricitet stiger till rekordnivåer på den europeiska marknaden ställer det till med problem för företag som låst sina priser till betydligt lägre nivåer.

Råvarubörser och andra aktörer ställer krav på säkerheter på de låsta priserna. I takt med att skillnaden mellan de låsta priserna och marknadspriserna ökar så ökar också kravet på säkerheter. Det är den positionen Uniper nu befinner sig i. Uniper får tillbaka de summor som betalats som säkerhet då försäljningsavtalen på el och gas går ut eller då marknadspriserna sjunker.

– Säkerheterna ska motsvara priset på el och gas, förklarar Fortums direktör för investerarrelationer, Ingela Ulfves.

Just nu är det frågan om stora summor. Fortum har beviljat Uniper en intern finansiering på högst 8 miljarder euro och Uniper har dessutom kommit överens med tyska KfW Bank om ett kortfristigt lån på högst 2 miljarder euro. Det lånet har företaget inte lyft ännu.

Att låsa priserna är en riskhanteringsmekanism företag använder sig av för att kunna förutse kassaflödet. När priserna är låsta till en nivå som ligger under marknadspriset förlorar företaget i teorin på det och i vinter har marknadspriserna varit exceptionellt höga. Om prisnivån är låg vinner företag som låst sina priser på en högre nivå.

Uniper stärker nu sin likviditet för att vara beredd på att prisvariationen är stor under resten av vintern.

Ingela Ulfves uppger att det för Fortum och Uniper är viktigt att ha en stabil affärsverksamhet även om man kunnat tjäna mycket på att få ut marknadsmässiga priser för el och gas under hösten.

– Men så kan man inte leda en affärsverksamhet, säger hon.

Uniper strävar efter att med de här finansieringsarrangemangen trygga leveranserna till sina kunder och försäkra sig om att kunna hålla fast vid sina åtaganden.

– Vi hade i fjol en extrem prisnivå på gas och el i hela Europa, det är något vi aldrig tidigare skådat, säger Ulfves.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning