Fortums Uniper-affär fick grönt ljus av Ryssland

Unipers ledning har försökt sätta käppar i hjulen för Fortum i Ryssland, anklagar Fortums vd Pekka Lundmark.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ryssland godkänner Fortums Uniper-affär, men begränsar köpet till 50 procent av aktierna i det tyska energibolaget. Beslutet är av stor betydelse för att ro i land uppgörelsen, meddelar Fortum som samtidigt riktar en känga till Unipers ledning för att försöka sabotera affären.

Fortums förvärv av tyska elbolaget Uniper tog ett betydande steg framåt då Fortum på lördagen fick grönt ljus för uppgörelsen av de ryska myndigheterna. Eftersom både Uniper och Fortum är stora aktörer på den ryska energimarknaden behövde Fortum Rysslands godkännande.

– Vi är mycket nöjda över beslutet som innebär att vi är ett steg närmare målet att bli största aktieägare i Uniper, säger Fortums vd Pekka Lundmark.

Begränsningen av 50 procent av rösterna och aktierna i Uniper beror enligt Fotum på tekniska omständigheter.

– Det utgör inget betydande hinder att vår investering begränsas till hälften av aktierna i Uniper eftersom begränsningen inte inverkar på våra planer att skapa ett mervärde för ägarna. Men för att våra planer ska kunna förverkligas, krävs att Unipers ledning vill samarbeta konstruktivt med oss, säger Lundmark.

I Fortums pressutskick påpekar Lundmark att Fortum har noterat att Unipers ledning aktivt har arbetat i Ryssland för att förhindra affären.

– Det grämer oss eftersom vi behöver samarbete mellan Fortum och Uniper för att tillsammans kunna skapa ett mervärde till vartdera bolagets ägare, säger Lundmark.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33