Fortums bud är för lågt anser Unipers ägare

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kraftjätten Eon sålde planenligt sina aktier i Uniper till Fortum förra veckan, men Unipers övriga aktieägare tycker de får för lite betalt för sina aktier och vill inte sälja. Också tyska medier skriver om att Eon sålt Uniper för billigt.

När Fortum nu publicerar resultatet av sitt anbud till dem som äger Uniper vid sidan av Eon visar det sig att mindre än en procent av dem antagit budet. Unipers börskurs har sedan Fortums bud i fjol höstas stigit brant och aktiens pris har på börsen legat runt 25 euro, medan Fortum erbjuder 22 euro per aktie. När Uniper introducerades på börsen låg kursen länge långt under 20 euro.

Fortum har alltsedan affären i fjol höstas försäkrat att andelen på 46,65 av aktierna i Uniper som Eon säljer är nog, man eftersträvar inte en större pott. Budet att köpa de övriga aktierna gav Fortum eftersom det är ett krav i tysk lag.

– Vi är nöjda med att köpa Eons andel av Uniper, men enligt tysk lag måste vi med den andelen lägga ett bud även på de övriga aktierna, sade Fortums vd i en intervju i HBL i fjol höstas.

Unipers vd Klaus Schäfer har motsatt sig affären och länge efter att Fortum offentliggjort sitt bud hade de båda bolagens ledningar ingen diskussionskontakt med varandra. Nu får Schäfer finna sig i att Fortum blir den största enskilda ägaren i det bolag han leder. Fortum kommer därmed att få ett betydande inflytande via Unipers styrelse, även om bolaget inte är majoritetsägare.

Fortums storaffär har också fått kritik på hemmaplan, främst för att Fortum nu placerar i ett företag med stor produktion av kolkraft och därmed också med utsläpp av koldioxid.

Just nu har Fortum alltså knappt 47 procent, eller exakt 46,93 procent, av aktierna i Uniper, men budet till de övriga aktieägarna förlängs från måndagen i ett bud som löper fram till den andra februari. Priset är detsamma som i övriga bud, 22 euro per aktie.

Fortum räknar med att kunna offentliggöra sin slutliga andel av Uniper den 7 februari.

Fortums köp av Eons andel i Uniper är värd 3,8 miljarder euro.

Fortum betalar 22 euro per aktie, eller en premie på 36 procent jämfört med i våras innan förvärvsryktena kom i svang.

Hela aktiestocken i Uniper är enligt priset på 22 euro värd 8 miljarder euro, men den summan behöver Fortum knappast punga ut med.

Affären måste godkännas både av de tyska myndigheterna och av EU. Fortum räknar med att allt ska vara klart i mitten av nästa år.

Uniper bildades då Eon för ett drygt år sedan knoppade av sin energiproduktion och sin tradingverksamhet och placerade dem i ett separat företag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning