Fortum fick inte majoritet i Uniper

Fortums vd Pekka Lundmark. Bild: Heikki Saukkomaa

Den förlängda anbudstiden hjälpte inte, Fortum lyckades inte locka särskilt många fler av Unipers mindre ägare att sälja sina aktier. Fortum äger nu 47,12 procent av den tyska energijätten.

Unipers koncernchef Klaus Schäfer kan glädja sig, han har tagit en etappseger i kampen om kontrollen över Uniper, skriver den tyska tidningen Handelsblatt.

Tidningen syftar på att Fortum lyckats nå en andel på bara 47,12 procent av aktierna i den tyska energijätten efter att två anbudstider till aktieägarna gått ut. Det är bara obetydligt mera än Eons andel på 46,65 procent som Fortum redan i höstas slöt ett föravtal om. Unipers övriga aktieägare har alltså inte varit intresserade av att sälja.

Ett skäl kan vara att Unipers börskurs sedan Fortums bud i fjol höstas har stigit brant. Aktiens pris har på börsen legat runt 25 euro, medan Fortum erbjöd 22 euro per aktie. När Uniper introducerades på börsen låg kursen länge långt under 20 euro. Tyska medier anser att finländarnas bud varit för lågt.

Men Fortums vd Pekka Lundmark försäkrar i ett pressmeddelande att Fortum är tillfreds med 47,12 procent av aktierna.

– Vi är nöjda med den mängd aktier som erbjudits oss, Fortum blir nu största aktieägare i Uniper. Fortum och Uniper kan tillsammans ge aktieägarna ett betydande mervärde och vårt centrala mål är att vid förhandlingar med Uniper lägga grunden till ett gott samarbete, säger Lundmark.

Unipers vd Klaus Schäfer har hela tiden motsatt sig Eons affär med Fortum och länge förekom ingen kontakt alls mellan honom och Lundmark. I samband med att Fortum förra veckan publicerade sitt bokslut uppgav Fortums vd ändå att förhandlingar nu inletts och att det skett i konstruktiv anda.

Hälften inget problem

Handelsblatt tolkar utgången av aktiebudet som en seger för Schäfer och Fortums motståndare i Tyskland. Tidningen skriver att även om inte affären med Eon kunde förhindras så har motståndarna nu lyckats minimera Fortums inflytande i och med att andelen stannade under 50 procent.

Handelsblatt räknar ändå med att Fortum kommer att fortsätta att köpa aktier i Uniper på börsen och beräknar att det knappast blir något problem att på sikt nå en andel på över 50 procent i bolaget. Men för att kunna fatta de beslut som kräver röster för tre fjärdedelar av aktierna måste Fortum liera sig med hedgefonder och det kan bli betydligt svårare, uppskattar tidningen.

Fortum och Lundmark har ändå understrukit att man inte strävar efter att få kontroll över Uniper utan ser sig som en långsiktig placerare som vill samarbeta med Unipers ledning.

Den tyska handelstidningen påpekar att Klaus Schäfer nu måste finna sig i att samarbeta med Fortum. Om han inte hoppas att kartellmyndigheterna fäller hela affären förstås.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning