Fortum blir majoritetsägare i tyska Uniper

Uniper har betydande intressen inom kolkraft, något Fortum hittills inte kunnat påverka. Bild: Boris Horvat

Fortum har köpt drygt 20 procent av aktierna i den tyska energikoncernen Uniper och äger nu totalt över 70 procent av bolaget. Fortum litar på att få klartecken även från de ryska myndigheterna som tidigare motsatt sig ett finländskt majoritetsägande.

Fortum har ett par år ägt drygt 49 procent av aktierna i Uniper, men på grund av motstånd inom det tyska företaget har Fortum inte kunnat utnyttja sin andel för egna strategiska mål. Med köpet av ytterligare 20,5 procent av aktierna är målsättningen att Fortum och Uniper ska samordnas både strategiskt och operativt.

Säljare av aktierna är placeringsbolagen Elliot och Knight Vinke som bägge uttryckt sin frustration över att Unipers verksamhet inte kunnat utvecklas.

De ryska myndigheterna har tidigare motsatt sig att Fortum blir majoritetsägare i Uniper, som har betydande ryska intressen. Orsaken har varit en vattenlicens. Nu väntar sig Fortum att de ryska myndigheterna godkänner affären.

– Vi har ett visst mått av tillförsikt när de gäller de ryska myndigheternas inställning, formulerar sig Pauliina Vuosio, direktör på Fortums kommunikation.

Vuosio konstaterar att bolaget varit i kontakt med de ryska myndigheterna inför affären. Utan positiva signaler från deras håll hade Fortum inte vågat gå vidare med förvärvet, påpekar hon.

På Uniper har motståndet mot Fortum som ägare varit kompakt. Med en tydlig majoritet av aktierna hoppas Fortum nu kunna se framåt och utveckla Unipers affärsverksamhet. Fortum förutsätter också att sammansättningen på Unipers förvaltningsråd omedelbart ändras så att det motsvarar den finländska andelen av bolaget.

För den femtedel av Uniper Fortum nu köper betalar bolaget 2,3 miljarder euro. Den totala satsningen på Uniper uppgår till 6,2 miljarder. Fortum hoppas kunna säkerställa och avsluta affären under det första kvartalet nästa år.

– Vi hoppas fortfarande kunna hitta ett fungerande samarbete med Uniper på frivillig väg, säger Pauliina Vuosio.

Fortums vd Pekka Lundmark är i bolagets pressmeddelande nöjd med affären.

– Vi har kommit ett stort steg framåt då det gäller vår målsättning att skapa en ledande aktör inom energiomställningen i Europa, säger Lundmark i pressmeddelandet.

I Unipers energimix ingår fortfarande en stor andel kolkraft. Hittills har Fortum konstaterat att man som ägare av mindre än hälften av aktierna inte kunnat påverka energiproduktionen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning