Fortsättningsvis måttligt med alger vid Helsingfors stränder

Helsingfors stad gör regelbundna algmätningar på stadens stränder under badsäsongen som pågår från 15 juni till slutet av augusti. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Vid Munksnäs strand iakttogs små eller måttliga mängder blågröna alger den här veckan.

Endast små mängder blågröna alger har iakttagits i huvudstadsregionen de senaste veckorna. Algläget är lugnt med tanke på hur långt sommaren är framliden, meddelar Stadsmiljösektorn vid Helsingfors stad.

Tidigare i veckan observerades små mängder blågröna alger på Drumsö, men inte längre mot slutet av veckan. Också i Munksnäs observerades små eller måttliga mängder den här veckan.

Staden har under veckan gjort mätningar i synnerhet på stränderna i östra Helsingfors. Vid Solvikens strand uppmättes något försämrade hygieniska värden på grund av ökad bakteriehalt. Alla andra stränders mätningar visade vatten av god kvalitet.

De senaste resultaten från mätningarna finns på badsträndernas informationstavlor.

Vattentemperaturen vid badstränderna sjönk något under förra veckan på grund av det blåsiga och kalla vädret och ligger nu på mellan 11 och 16 grader.

Ute till havs och delvis in mot kusten har mängden blågröna alger däremot ökat. På sina ställen kan förekomsten till och med vara riklig.

Havsvattnets temperatur utanför Helsingfors har stigit något sedan förra veckan och är nu 14-17 grader.

Så här kan du testa själv

För den som vill göra ett riktgivande test för blågröna alger själv finns det några trick, meddelar Helsingfors stad i ett pressmeddelande. Till exempel kan man fylla ett genomskinligt glas med vatten och lämna det stående i ungefär en timme. Om små gröna flisor stiger till ytan är det sannolikt att vattnet innehåller blågröna alger.

Ett annat test man kan göra om man är osäker är att röra vid vattenytan med en käpp. Om något fastnar på käppen är det sannolikt inte blågröna alger, utan troligtvis någon annan form av alger eller pollen.

Blågröna alger syns i vattnet som små mängder gröna eller gula stickor eller flisor. En riklig mängd blågröna alger kan samlas på vattenytan till en algflotte och likna tjock målarfärg eller ärtsoppa. Kännetecknande för blågröna alger är en unken och jordig lukt, enligt Helsingfors stads hemsida.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning