Myndigheterna bekräftar överbelastningsattack – attacken var riktad mot en av tjänsterna

Skatteförvaltningen är en av de myndigheter som haft problem sedan onsdagen. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Bland annat polisens och skattemyndigheternas sidor har varit svåra att nå sedan i går kväll. Nu bekräftar myndigheterna att det handlar om en överbelastningsattack.

Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori bekräftar att de störningar som ett flertal myndighetssidor drogs med under onsdagen och torsdagen handlade om en överbelastningsattack.

Myndighetssidorna började uppleva störningar sent på onsdagskvällen. Polisen var de första att rapportera om problemen då de lite efter tio skickade ut en tweet om störningarna.

Rätt snabbt därefter berättade också Skatteförvaltningen att de hade problem med tjänsten Minskatt. Senare visade det sig att problemen även omfattade andra av Skatteförvaltningens tjänster.

Båda myndigheterna rapporterade ändå rätt snart att problemen skulle vara lösta, men fick snabbt ta tillbaka sina ord. Problemen fortsatte på torsdagen.

Skärmbild från Skatteförvaltningens webbsidor klockan 10.38 på torsdag förmiddag. Bild: Skärmbild

Under torsdagsförmiddagen visade det sig också tjänsten Suomi.fi hade störningar med identifikationstjänsten. Det här gjorde att man bland annat inte kunde komma åt tjänsten Mina Kanta-sidor för att till exempel förnya recept.

Också gränsbevakningens webbsidor och tjänsten 112.fi ska ha haft problem.

Problemen ska vara lösta

Lite före lunchtid meddelade Valtori att tjänsterna nu ska fungera som normalt, men att man följer med läget. De första attackerna upptäcktes klockan 10.00 och var över klockan 11.30. Senare på eftermiddagen fortsatte attackerna igen. Webbplatserna var återigen ur spel mellan klockan 17 och 19.

Valtoris produktionsdirektör Tero Latvakangas berättar för Helsingin Sanomat att attacken var fokuserad på endast en av tjänsterna, men han vill inte specificera vilken.

– På grund av gemensamma kommunikationskomponenter blev också de andra drabbade då attacken reflekterades vidare, säger Latvakangas till tidningen.

Enligt Latvakangas har man i bruk trafikfilter som ska skydda mot liknande attacker, men att de i det här fallet inte lyckats med uppgiften.

Valtori kommer att informera mera om orsakerna när man utrett vad som hänt.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning