Fortsatt oenigt om migration i Berlin

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer (CSU), finansminister Olaf Scholz (SPD) och förbundskansler Angela Merkel (CDU) vid en debatt i förbundsdagen tidigare i veckan.Bild: TT/AP/Markus Schreiber

Ingen enighet är i sikte mellan Tysklands regeringspartier, som på torsdagskvällen åter möts i Berlin för att diskutera de transitcenter för asylsökande som förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater (CDU) och partiets bayerska partner CSU gjorde upp om tidigare i veckan.

CDU och CSU, som nådde en kompromiss efter långdragna förhandlingar, ska nu övertyga regeringskollegan Socialdemokraterna om att stödja överenskommelsen. Den går ut på att placera asylsökande som tidigare registrerats i ett annat EU-land i särskilda läger vid tyska gränsen, för att sedan skicka tillbaka dem till landet i fråga.

I mitten av dramat står inrikesminister Horst Seehofer, som också är ordförande för bayerska CSU. Partiet har stått vid CDU:s sida i årtionden, men är mer konservativt och missar sällan en chans att kritisera Merkels migrationspolitik, som man ser som alltför generös. Seehofer hotade senast i helgen att avgå om inte förbundskanslern gick honom till mötes. Från socialdemokratiskt håll hörs nu tvivel om inrikesministerns framtid i regeringen, vilket möjligen kan ge en fingervisning om stämningen inför kvällens samtal.

– Att han över huvud taget är kvar som minister kan bara tillskrivas Angela Merkels försvagade position, säger partitoppen Thomas Oppermann till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Vid lunchtid tar Merkel även emot Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som kanske mer än någon annan EU-ledare positionerat sig mot den tyska kanslerns linje i migrationsfrågan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00