Fortnite intressantare än den första skoldagen

Mamma Ninna Koiravuori följer med Noel Savinainen på hans första skoldag. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Allra helst skulle Noel Savinainen, 7, stanna hemma och spela Fortnite men i dag ska han börja i ettan i Finno skola i Esbo.

– Jag tänker inte svara på frågor om jag är nervös! har sjuåriga Noel Savinainen sagt med bestämd röst precis innan HBL stiger in hos familjen.

Utgångspunkterna för besöket är således klara: inga frågor om nervositet. Däremot är det okej att fråga om han har fjärilar i magen.

– Nä.

– När vi talade om skolstarten i går verkade han lite förbluffad, han hade ännu inte riktigt insett att skolan börjar i dag, säger mamma Ninna Koiravuori.

Efter att mamma knutit fast tröjan runt midjan är Noel redo att gå till skolan. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Medan de finskspråkiga skolorna i huvudstadsregionen inledde det nya läsåret förra veckan är det de svenskspråkiga skolornas tur denna vecka. Sammanlagt börjar cirka 61 000 barn grundskolan i höst. Koiravuoris äldre son Niki går i grundskolans femte klass så skolstarten är ingen ny erfarenhet i sig för familjen.

– Det känns inte så konstigt då det är frågan om det yngre barnet. Men jag hörde att en del föräldrar gråtit under den första skoldagen förra veckan och det tänker jag absolut inte göra. Jag är stolt över mitt barn som blivit så stort att han börjar i skolan. Det är fantastiskt!

Skolvägen på knappa fem kilometer är bekant eftersom Noel tränat att åka buss innan den första skolstarten.

– I början ska jag åka med honom men senare på hösten får han själv ta bussen till och från skolan, säger mamma.

Däremot är det ingen självklarhet att Noel hinner till bussen. Sin första skolmorgon har han ägnat åt sin favoritsyssla, onlinespelet Fortnite. Enligt mamma och storebror kan Noel alla danser i spelet, men i dag känner han inte för att demonstrera hur han flossar. Han har ännu en del morgonbestyr kvar då klockan närmar sig halv nio och det är dags att klä på skorna och ta fram ryggsäcken.

– Jag har hundra procent, säger Noel och syftar på mobiltelefonens batteri.

Det torde räcka för hela skoldagen.

Noel Savinainen ser sig själv i spegeln och kontrollerar att kepsen säkert är rak. Bild: KARL_VILHJALMSSON

– Ganska många saker har hunnit förändras sedan Niki började skolan. Han fick sin mobiltelefon senare, men yngre syskon snappar upp allt som de äldre syskonen håller på med, säger Koiravuori.

Noel och hans nya klasskamrater ska undervisas enligt den nya läroplanen, där digitala kunskaper ligger i fokus. Till exempel lär sig eleverna att använda olika datorprogram men också att producera och bearbeta text med hjälp av olika digitala hjälpmedel. Man får också kunskap om skapandet av bild, ljud, video och animering. Av allt att döma borde det här passa Noel mer än utmärkt.

Språket viktigt

Ninna Koiravuori är själv finskspråkig medan barnens pappa är svenskspråkig. Eftersom barnen tillbringar en stor del av tiden hos mamman har hon fått höra att det vore bättre om Noel började i finskspråkig skola.

– Jag står fast vid att han ska gå i svenskspråkig skola även om hans äldre bror numera går i skola på finska.

I förskolan gick Noel i en mindre grupp tillsammans med barn med olika specialbehov men i Finno skola ska han gå i en vanlig klass. Koiravuori vet ännu inte om sonen trots detta ska få något specialstöd, det torde klarna upp senast under det första föräldramötet.

– Det var dagispersonalen som rekommenderade att han skulle gå i en mindre grupp. Jag tog förstås gärna emot all hjälp även om jag själv inte upplevde att Noel behövde extra stöd. Vi får se hur det går när skolan kommer i gång ordentligt.

Om Noel skulle visa sig ha svårigheter att hänga med i undervisningen önskar Koiravuori att skolan i första hand erbjuder stöd och hjälp i stället för att direkt rekommendera byte till en finskspråkig skola.

Bussresan till skolan är såpass bekant att Noel bestämmer sig för att spela sitt andra favoritspel Brawl Stars med telefonen. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Irriterande kameror

Trots allt hinner Noel till busshållplatsen i god tid. Han är inte så förtjust i att posera framför kameran och det vore extra jobbigt att försena sig från sin första skoldag på grund av medieuppmärksamheten.

De flesta barnen som gått i samma förskola som Noel ska också börja i Finno skola. Bland de nya ettorna finns alltså många bekanta ansikten.

Har du många kompisar på din klass?

– Ja, säger Noel och fortsätter spela sitt andra favoritspel Brawl Stars med telefonen.

Framme på Finno skola tar Noel på sig ryggsäcken. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Mamma lägger till att de flesta av Noels bästa kompisar ska gå i samma klass. Han har också fått träffa sin klasslärare före skolstarten.

När klockan närmar sig 9.05 är det dags att gå in i skolbyggnaden och hitta rätt klassrum.

På eftermiddagen berättar Koiravuori att den första skoldagen varit en positiv upplevelse för Noel men att han undrade varför fotografen måste ta så himla många bilder.

– Jag tror att jag är skyldig honom några V-bucks för att han ställde upp, säger hon och skrattar.

V-bucks eller Vindertech bucks är valutan som kan användas i spelet Fortnite för att köpa olika föremål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning