Fortfarande vanligt med vargskräck

Det finns en utbredd rädsla för vargar. Bild: Jussi Nukari

Finländarnas attityder till vargen har blivit en aning mer toleranta. Fortfarande säger dock en av fem sig vara något eller mycket rädd för vargar.

Finlands viltcentral har låtit Taloustutkimus genomföra vargenkäter 2014 och 2016. Båda gångerna intervjuades över 1 600 18–79-åriga finländare.

Andelen som är rädd för vargar har minskat med en procentenhet mellan enkäterna, från 22 till 21. Fler säger sig vara rädda för björn eller fästing än för varg.

Av föräldrarna med under 15-åriga barn ser nio procent vargen som en mycket stor eller stor risk för sitt barn. 2014 var motsvarande andel tolv procent.

Hela 14 procent av finländarna är redo att godkänna tjuvjakt med vargens närvaro som enda ursäkt. Andelen har gått ner tio procentenheter från 2014. Men 29 procent säger att tjuvjakt kan godkännas baserat på oron som orsakas av vargen. Det är åtta procentenheter mer än 2014.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46