Fortfarande ökad risk för infektioner efter simtur i Östersjön – personer med nedsatt immunförsvar rekommenderas undvika dopp

Speciellt personer med nedsatt immunförsvar rekommenderas undvika dopp i Östersjön. Bild: SPT

Via den europeiska smittskyddsmyndighetens (ECDC) nätbaserade karta kan man följa med utvecklingen och se i vilka områden risken för vibriorelaterade infektioner är förhöjd.

På grund av den varma sommaren frodas fortfarande vibriobakterierna i Östersjön.

Institutet för hälsa och välfärd gick redan i början av juli ut med en varning speciellt riktad till personer med nedsatt immunförsvar. Institutet rekommenderade att särskilt de personerna undviker att simma i Östersjön så länge risken för infektioner är förhöjd.

Den europeiska smittskyddsmyndighetens (ECDC) nätbaserade karta visar att risken för infektioner fortfarande är hög längs så gott som hela Finlands kust.

Den vanligaste åkomman vibriobakterierna kan orsaka är hudinfektioner vid sår. De kan också ge simmare inflammation i ytterörat, och lindrig kräksjuka om man råkar svälja vattnet.

Om bakterien lyckas ta sig in i blodomloppet kan det leda till blodförgiftning. I Finland har åtminstone tio personer drabbats av vibriorelaterade infektioner denna sommar, och minst en av personerna har avlidit.

Vibriobakterier förekommer i saltvatten. Enligt institutets specialforskare Outi Nyholm är det inte uteslutet att bakterierna kan förekomma även i sötvatten, men risken är mycket liten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning