Fortfarande inget nytt kollektivavtal för teknologibranschen – strejk på kommande?

Industrifackets och Teknologibranschens arbetsgivares åsikter går kraftigt isär beträffande lönenivån. Bild: SPT

De senaste veckorna har teknologiarbetarna saknat ett kollektivavtal. Industrifackets ordförande Riku Aalto antyder att en strejk kan bli aktuell efter att ytterligare en förhandlingsdag slutade i oenighet.

Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare har inte lyckats enas om ett nytt kollektivavtal. Det tidigare kollektivavtalet löpte ut i slutet av november och parterna har förhandlat om ett nytt sedan dess.

Senast de slog sig ner vid samma förhandlingsbord var strax innan jul. Då strandade förhandlingarna eftersom åsikterna om lönenivån gick så kraftigt isär. Resultatet blev detsamma då parterna fortsatte förhandla på måndagen.

Industrifackets ordförande Riku Aalto har svaga förhoppningar för att parterna ska lyckas enas i frågan.

"För en vanlig arbetare innebär arbetsgivarens förslag att man i framtiden skulle tvingas klara sig med en mindre lön. Det handlar om en inkomstöverföring från arbetstagaren till arbetsgivaren. Det ser ut som att vi genom förhandlingar inte kommer längre än så här", säger han i ett pressmeddelande.

Även Teknologiindustrins arbetsgivares vd Jarkko Ruohoniemi bekräftar via Twitter att måndagens förhandlingar misslyckades.

"Något nytt förhandlingsdatum har inte slagits fast", skriver han.

Industrifacket kom med ett övertidsförbud strax innan jul för att påskynda förhandlingarna. I det här skedet har ingen strejk utlysts, men Aalto antyder att en sådan kan bli aktuell.

"Industrifacket kommer inom kort att kalla samman sin förvaltning. Jag tror och vet att det då kommer att framföras hälsningar av ett slag till våra förhandlare. Många provar redan hur väl deras strejkvästar sitter", säger Aalto.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning