Fortfarande inga spår efter tyska juveltjuvar - krossade glasvitrin och tog ovärderliga skatter

En brosch som tillhört drottning Amalie Augusta finns bland de stulna föremålen. Smycket är från 1782 och har 51 stora och 611 små briljanter. Bild: Juergen Karpinski/Lehtikuva-AFP

Två mörka gestalter stormar in i beväpnade med yxor. På måndagskvällen släppte polisen övervakningsfilmen från juvelkuppen mot Grünes Gewölbe i Dresden.

På filmen ser man hur den ene gärningsmannen slår med yxan mot en av glasvitrinerna. Trots att den första patrullen var på plats fem minuter efter det att larmet gått lyckades tjuvarna undkomma.

Museet är avspärrat för en omfattande teknisk undersökning. Bild: Sebastian Kahnert/Lehtikuva-AFP

Det är fortfarande oklart hur mycket tjuvarna fick med sig. Drygt 100 föremål fanns i skåpet, men tjuvarna fick inte med sig allt. Museets ledning kommer inte att få tillträde till brottsplatsen förrän en omfattande teknisk undersökning genomförts och har inte kunnat gå igenom exakt vad som saknas.

Museichefen Dirk Syndram säger till MDR Sachsen att tre av de tio föremål som man vet har stulits var de mest värdefulla i hela rummet.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som tjuvarna tog sig in på museet och stal diamant- och briljantsmycken från 1700-talet. Tjuvarna ska enligt uppgift från polisen tagit sig in genom ett gallerförsett fönster och gått raka vägen till rummet med juvelerna. De stulna föremålen anses ovärderliga då de är helt unika och därför omöjliga att sälja vidare.

Grünes Gewölbe är ett av Europas äldsta museer sedan kurfursten August den starke öppnade det för allmänheten 1723. Museet anses ha en av Europas främsta samlingar av skattkammarobjekt, de flesta tillverkade under en period från 1500-talets mitt till 1735.

Det här värdefulla svärdet fick inbrottstjuvarna med sig. Bild: Juergen Karpinski/Lehtikuva-AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning