Försvunnen svensk FN-kvinna hittades död i Kongo

Bild: Lehtikuva/Isaac Kasamani

Svenska Zaida Catalán som tidigare eftersökts i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa har hittats död, bekräftar Sveriges utrikesministerium och FN.

Hennes död beklagas av statsministern och FN-chefen.

– Nu har vi fått bekräftat att det är en kvinna i 35-årsåldern som har hittats död i Demokratiska republiken Kongo, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till nyhetsbyrån TT.

Anhöriga är underrättade.

– UD kommer att fortsätta att bistå FN på alla de sätt vi kan i det fortsatta arbetet, säger hon.

36-åriga FN-experten Zaida Catalán hittades död tillsammans med en amerikansk kollega. Den tredje hittade personen var experternas tolk, enligt Reuters.

"Sorg och bestörtning"

Catalán försvann i området i mitten av mars då hon fördes bort tillsammans med den amerikanska FN-experten och fyra kongoleser. Enligt landets regering kidnappades hon när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nåtts av beskedet om svenskans död "med sorg och bestörtning", skriver han i en kommentar.

"Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse."

Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

"Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats."

Utrikesminister Margot Wallström (S) twittrar: "Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning