Försvunnen kanadensare gick från Vancouver till Argentina - återfanns efter fem år

Bild: EPA/Marcelo Sayao

Ingen hade sett honom sedan 2012. Han var försvunnen och antogs vara död. Nästan fem år senare påträffades den nu 39-årige Anton Pilipa på en väg i Amazonas i .

Pilipa har lidit av diverse mentala problem och fått problem med lagens långa arm. År 2011 stod han åtalad för överfall och vapenbrott men dök aldrig upp i rätten. Året därpå försvann han. Och familjen hade gett upp hoppet om att återfinna honom vid liv.

– Därför hade jag svårt att tro då en polis ringde som berättade att man hittat honom nära Manaus i brasilianska Amazonas, säger brorsan Stefan till CBC Toronto.

De visade sig att Anton Pilipa färdats, mestadels till fots, genom Mexiko, Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela och Argentina och hela vägen till Brasilien. För det mesta barfota och med samma klädtrasor på sig. Mat hittade han i soporna, i naturen och av vänliga människor som hjälpte honom på vägen.

Det var en polis med både brasilianskt och kanadensiskt medborgarskap som hittade Anton. Han hade ingen legitimation och över huvud taget inga dokument på sig.

- Men jag märkte direkt att han inte var brasilian. Han passade inte in i omgivningen, säger polisen Helenice Vidigal som kunde konversera på engelska med den medtagne äventyraren.

– Han sa att han var kanadensare och då jag bott många år i Kanada tyckte jag det var värt att försöka reda ut vem det var. Det lyckades.

Anton kördes via polisen till ett sjukhus där han fick vård för utmattning, uttorkning och under undernäring. Men vistelsen blev inte långvarig, han rymde och flydde ut i djungeln i Amazonas.

Med kajmaner, ormar, spindar och djungelkatter som sällskap höll sig Anton på något mirakulöst sätt i liv tills myndigheterna hittade honom igen. Den gången fördes han till ett sjukhus i Manaus där han trivdes bättre. Brorsan Stefan reste ner för att hämta hem honom.

– Då jag kom till sjukhuset i januari var han i ett rätt rysligt skick. Han hade inte klarat många dagar till i djungeln. Nu mår han bra och har fått rätt medicinering, berättar brorsan.

– Nu ska vi bara hålla honom nära oss, stödja honom och ge honom livet han förtjänar, säger Stefan Pilipa till CBC Toronto.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning