Försvunnen iransk oljetanker spårad med satellitbilder

Satellitbild från det amerikanska rymdteknologiföretaget Maxar Technologies som sägs visa den iranska oljetankern Adrian Darya utanför den syriska hamnstaden Tartus i fredags. Bild: TT-AP

Den iranska oljetankern Adrian Darya som de senaste dagarna varit försvunnen från radarn har fångats på satellitbilder.

Detta enligt det amerikanska rymdteknologiföretaget Maxar Technologies som tillhandahåller bilder där fartyget uppges synas utanför den syriska hamnstaden Tartus i fredags.

Fartyget, som är lastat med iransk råolja, tycktes i tisdags ha stängt av sina kommunikationssändare då det befann sig i Medelhavet strax väster om Syrien.

Tankern beslagtogs av brittiska styrkor utanför Gibraltar i början av juli då den misstänktes vara på väg till krigets Syrien i strid med EU:s sanktioner. Två veckor senare beslagtog Iran det brittiskflaggade svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet i vad många betraktat som en vedergällning.

Den iranska tankern, som tidigare hette Grace 1, släpptes i mitten av augusti efter en försäkran från Iran om att fartygets last inte skulle levereras till Syrien.

USA påstår att den iranska tankern kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott och har protesterat mot att den frigavs.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning