Försvunnen finländsk kvinna på väg hem från Dubai

Tiina Jauhiainen, född 1976, hann vara försvunnen sedan i början av mars. Bild: Privat

Utrikesministeriet bekräftar att den 41-åriga Tiina Jauhiainen, som varit försvunnen i Dubai har återfunnits. Myndigheterna har varit i kontakt och talat med Jauhiainen.

UM fick bekräftelse på att Tiina Jauhiainen är i säkerhet tidigare på torsdagseftermiddagen. Hon har hunnit vara i kontakt också med sina anhöriga.

På UM:s hemsida uppges i ett pressmeddelande att myndigheterna haft ett intensivt samarbete i utredningen av försvinnandet. Man säger sig också ha fått hjälp via flera olika internationella samarbetskanaler.

Den konsulära avdelningens chef Juha Savolainen är förtegen om hur, var och när man varit i kontakt med "finländaren som anmälts försvunnen". UM har inte ens gett ute hennes namn.

Savolainen vill inte heller uppge om hon eventuellt redan är i Finland eller om saken fortfarande är föremål för myndigheternas intresse. Detaljerna kring henens försvinnande är fortfarande höljda i dunkel.

Vd Radha Stirling på den brittiska frivilligorganisationen Detained in Dubai, som bland annat erbjuder rättshjälp i Förenade Arabemiraten, twittrade under torsdagsförmiddagen att hon fått budet från Tiina Jauhiainens familj om att hon återfunnits och att hon var ombord på ett plan till Finland.

Försvinnandet är som ur en tv-thriller. Enligt uppgifter från Detained in Dubai skulle Jauhiainen ha försvunnit under prinsessan Sheika Latifa Mohammed Al Maktoums, 32, flykt från Förenade Arabemiraten tillsammans med en före detta fransk manlig agent. Trion skulle ha flytt i en lyxkryssare där det utanför den indiska kusten skulle ha inträffat ett skottintermezzo. Jauhiainens mobiltelefon hade tystnat ungefär tio minuter innan ett nödsamtal hade ringts från jakten. Efter det har det varit tyst om hela sällskapet ända tills nu.

Enligt Detained in Dubai skulle sällskapet ha kidnappats och förts tillbaka till Arabemiraten. Också fransmannen har enligt organisationen befriats. Däremot finns det inga uppgifter om vad som skett med prinsessan. Hon har sagt sig vara illa behandlad i sitt hemland och hon har försökt fly tidigare.

HBL talade i går med den försvunna finländarens bror Oku Jauhiainen, som bland annat bekräftade att systern Tiina och prinsessan Sheikha Latifa Mohammed Al Maktoum stod varandra mycket nära sedan många år tillbaka, och att Latifa betraktade Tiina som en av sina få förtrogna. Jauhiainen har länge jobbat som fastighetsförmedlare och personal trainer i Dubai.

Oku Jauhiainen vill inte kommentera uppgifterna om systerns eventuella flygresa till Finland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03