Försvunna turister hittade efter sju veckor – bara en överlevde

Överlevaren Liang Sheng-Yueh på sjukhus i Nepals huvudstad Kathmandu. Han räddades efter 47 dagar, men hans flickvän omkom efter att ha suttit fast i en djup dalgång. Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Två taiwaneser som varit försvunna i ett otillgängligt bergsområde i Nepal i sju veckor har återfunnits av räddningsarbetare, men bara en av dem överlevde.

De båda var i Nepal för att vandra, och hade varit fångna i en djup dalgång i över en månad.

En 19-årig kvinna omkom bara tre dagar innan räddningsarbetare kunde lokalisera paret i nordvästra Nepal. Hennes 21-åriga pojkvän lyckades överleva, trots att maten tagit slut.

Räddningsarbetare lyckades fira upp honom ur dalgången. Han sov när han hittades och behandlas nu på sjukhus i huvudstaden Kathmandu. Enligt läkare har han gått ned 30 kilo och drabbats av en infektion i ena benet. Han har berättat att det har varit mycket kallt och att han sista dagarna överlevt på att bara dricka vatten.

"Fast i 47 dagar"

– Han sov när vi hittade dem och vaknade när han hörde oss. Vi var väldigt överraskade att hitta honom vid liv. Han sade att kvinnan dog tre dagar tidigare, säger en av räddningsarbetarna, Madhav Basnyat, till nyhetsbyrån AFP.

Basnyat säger att de två vandrarna hade följt en flod nedför berget i hopp om att hitta en by, men att de sedan nått vägs ände vid kanten av ett vattenfall och inte lyckats klättra tillbaka upp.

– De hade varit fast där i 47 dagar när vi kom fram, säger Basnyat.

"Snö och vatten"

Den räddade mannen, Liang Sheng-Yueh, säger till AFP att det hade varit "väldigt kallt" på berget och svårt att sova.

Läkarna som behandlar honom berättar att han hade gått ned 30 kilo och drabbats av en infektion i sitt högra ben.

Paret ska ha klarat sig på potatis och nudlar tills matförråden sinade.

– Mannen berättade för oss att han hade överlevt på snö och vatten och även lite salt som han hade med sig, säger Ang Tshering Sherpa, chef för Nepals bergsklättringsorganisation, till nyhetsbyrån Reuters.

Populärt vandringsområde

Liangs pappa hade rest till Nepal efter att paret försvunnit och chartrat en helikopter för att leta efter de båda.

Våren är högsäsong för turismen i Nepal, som är en populär destination dit ungefär 150 000 vandrare kommer varje år till regionerna Annapurna och Everest. Turismen är en viktig inkomst för landet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning