Försvarsmyndigheter vill se över lagar om drönare

Juridisk gråzon. Försvarsmyndigheterna överväger ny lagstiftning för drönarna. Bild: Mostphotos

Fjärrstyrda flygfarkoster har blivit vanligare också inom det militära, men lagstiftningen släpar efter. Försvarsministeriet överväger nya lagtexter som ska göra det lättare att reagera på oinbjudna gäster från ovan. Drönare störde nyligen Baltops-övningen vid svenska Utö.

Den Natoledda storövningen Baltops där finska och svenska landstigningssoldater övade tillsammans med amerikanska, brittiska och tyska marinkårssoldater i mitten av juni fick ovälkommet besök ovanifrån. Under delövningen vid svenska Utö i Stockholms skärgård flög fjärrstyrda flygfarkoster in över förbjudet område, avslöjar Dagens Nyheter som också rapporterar att incidenten nu utreds av svenska Försvarsmakten. Eftersom drönarna flög på en förhållandevis hög höjd, cirka 1 000 meter och gjorde det nattetid, finns det skäl att misstänka att en främmande makt låg bakom flygningen, skriver tidningen.

En obemannad luftfarkost med mörkerkameror och ir-sensorer kan få uppgifter om militära förband, personalstyrka, materiel, taktik och uppträdande. Enligt DN ska den svenska militärledningen ha varit villrådig om hur man skulle agera när rapporterna om de ovälkomna luftburna inkräktarna kom in till högkvarteret.

Innan Baltops-övningen vid svenska Utö stod Finland värd för en delövning i Syndalen i Hangö.

Vid Nylands brigad som medverkade i övningen känner man inte till att man skulle ha fått påhälsning av några främmande drönare under övningsskeendet i Hangö.

Sedan 2005 publicerar myndigheterna alla kränkningar av finskt luftrum, men ingen av de rapporterna gäller drönare. Obemannade små luftfarkoster är visserligen svårupptäckta eftersom de sällan syns på radar, bara med blotta ögat.

Helikopterdrönare besköts i Ämari

I Baltikum har man fått besök av obemannade luftfarkoster och där har myndigheterna börjat ta i saken med hårdhandskarna: Vid flygbasen i Ämari öppnade soldater i fjol eld mot en helikopterdrönare med kamera som misstänks ha kontrollerats av ryska specialtrupper. Och i juni gav lettiska myndigheter tillstånd till sin försvarsmakt att skjuta ner drönare över militära övningsområden.

Också Polen har haft problem med obemannade luftburna inkräktare nära gränsen mellan Polen och ryska enklaven Kaliningrad.

Försvarsministeriet: Ny lagstiftning kan bli aktuell

På senaste tiden har även försvarsmyndigheterna i Finland blivit medvetna om att det finns ett behov att granska lagstiftningen om obemannade luftfarkoster.

– Det här är en mycket aktuell fråga som hänger ihop med att antalet drönare har ökat och med förändrade omständigheter i vår omgivning. Vi utreder för tillfället vilka juridiska förändringar som behöver göras, säger lagstiftningsdirektör Hanna Nordström vid Försvarsministeriet.

Under hurdana omständigheter kan finska försvarsmakten i dag skjuta ner en drönare?

– En nedskjutning är en radikal handling som man inte tar till i första taget utan en åtgärd som avgörs från fall till fall, säger Nordström.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning