Försvarsminister Niinistö: "Ålands demilitarisering respekteras men underlättar inte försvarsplaneringen"

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) dök inte upp på presskonferensen efter sitt möte med Ålands landskapsregering. Bilden är tagen då försvarsministern besökte garnisonen i Lahtis. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) deltog inte på presskonferensen som hölls efter tisdagens möte med Ålands landskapsregering.

I kallelsen till presskonferensen stod det att "minister Niinistö kommer avstå från att ge intervjuer men kommer att ge ett inlägg för massmedia". Ingen minister dök upp så lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och förvaltningschefen Dan E Eriksson fick i stället bemöta journalisterna.

– Det är försvarsministers egna beslut. Jag kan inte gå in på varför han fattade beslutet, säger Sjögren.

Första besöket

Det är första gången som Niinistö i egenskap av försvarsminister besöker Åland. Senast han besökte landskapet var det som privatperson på nittiotalet.

På försvarsministeriet förstår man förvirringen som uppstod hos massmedia.

– Den här gången ville ministern ha det så här. Han ville diskutera med landskapsregeringens representanter i lugn och ro, inte är det desto mera dramatiskt, säger försvarsministeriets kommunikationsdirektör Niina Hyrsky.

Ministeriet vill ändå betona att Ålandsbesöket är historiskt och att ministern är nöjd med besöket.

Diskuterade Åland

Under tisdagens träff med landskapsregeringen diskuterades samarbetet mellan försvarsministeriet och Ålands landskapsregering.

– Det var ett mycket bra möte i god anda, säger lantrådet Sjögren.

Diskussionerna kretsade kring säkerhetsläget i Östersjön, demilitariseringen, Ålands särställning och det nordiska försvarssamarbetet.

– Det framkom under våra diskussioner om hur bra försvarssamarbetet är mellan Sverige och Finland. Minister Niinistö och Sveriges försvarsminister har ett fruktbart samarbete, säger Sjögren.

Försvarsminister Jussi Niinistö dök inte upp så lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och förvaltningschefen Dan E Eriksson fick i stället bemöta journalisterna på Åland på tisdagen. Bild: SPT/Jonas Edsvik

Historiskt intresserad

Efter presskonferensen publicerade försvarsministeriet ett pressmeddelande om Ålandsbesöket. Där understryker Niinistö hur viktigt samarbetet är med Åland.

– Jag vill poängtera i det här sammanhanget att det finska försvaret respekterar Ålands demilitariserade status. Som jag har sagt tidigare, underlättar demilitarisering inte försvarsplaneringen. Genom ett bra samarbete och ömsesidigt informationsutbyte kan vi dock hitta lösningar för den utmaningen, precis såsom vi har gjort under de senaste hundra åren, skriver Niinistö i pressmeddelandet.

Ministern var nöjd med programmet som hade utarbetats för honom och ville samtidigt tacka lantrådet Katrin Sjögren för inbjudan.

– Försvarsministern är mycket historiskt intresserad. Vi har besökt museer och ska även till Kastelholms slott samt Bomarsund, säger Sjögren.

Förra året föreslog Jussi Niinistö att ålänningarna ska göra civiltjänst i stället för värnplikt.

Håller han fast vid att ålänningarna ska göra civiltjänsten?

– Det diskuterade vi inte över huvud taget, säger lantrådet.

Nya Åland försökte nå försvarsministeriets expert Anu Sallinen utan resultat. Enligt uppgifter från försvarsministeriet deltog också hon i Ålandsbesöket.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning