Försvarsministern: Stormakter som tänker i intressesfärer är illa för Finland

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

– Jag hoppas att det inte finns några inslag av intressesfärstänkande i mötet mellan de båda stormakterna. Det säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) i en kommentar till toppmötet mellan USA och Ryssland i Helsingfors.

BJÖRNEBORG Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) är på plats i Björneborg under Suomiareenas första dag. Han debatterar Finlands försvarspolitik tillsammans med en rad experter. Mer precist: han svarar på frågan vad Finland behöver ett försvar till.

Det behövs, säger han och räknar upp en mängd orsaker.

Hotet som målas upp kommer österifrån, från Ryssland. Det är en ytterst dyster bild som framträder, en bild av ett land med en oberäknelig ledning som ser på det som händer i världen som ett nollsummespel.

Detta alltså samtidigt som Finland står värd för Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump under ett i många stycken historiskt toppmöte.

Försvarsminister Niinistö säger som den historiker han är att det är för tidigt att uttala sig om mötets historiska betydelse. Debattledaren Petteri Väänänen har strax innan nämnt Molotov-Ribbentrop-pakten men Niinistö säger nu att han verkligen inte vill tro att de båda stormakterna tänker i termer av intressesfärer.

– Personligen tror jag att mötet i första hand handlar om att Trump och Putin vill lära känna varandra. Visst finns det smärtpunkter på agendan, som läget i Syrien, men jag tror ändå inte att det är riktigt stora frågor på bordet vid den första träffen.

Däremot hoppas Niinistö att mötet mellan stormakterna för något gott med sig också för Finland.

– Förhoppningsvis leder det till att det militära läget i Östersjön lättas upp snarare än att skärps.

Molotov-Ribbentrop-pakten ingicks 1939 mellan Ryssland och Tyskland, formellt som ett ickeaggressionsavtal, men i ett hemligt tilläggsprotokoll delade länderna upp Östeuropa i intressesfärer. Avtalet har senare betraktats som en sorts startskott på andra världskriget.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00