Försvarsministern om Ålandsbesöket: Jag får välja vem jag talar med

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) är också lokalpolitiker i Helsingfors. På onsdagskvällen deltog han i stadsfullmäktiges möte. Bild: Tommy Pohjola

Jussi Niinistö (Blå) vill inte skapa rubriker. Men det är just dem han skapade genom att besöka Mariehamn utan att tala med journalister. Nu berättar han varför.

Finländska försvarsministrar besöker sällan demilitariserade Åland och därför var det en stor nyhet att Jussi Niinistö skulle besöka landskapsregeringen i början av veckan. I slutet av besöket meddelade Niinistö att han inte vill träffa journalister. Besöket dokumenterades sedan bland annat i ett pressmeddelande som ministeriet publicerade.

HBL mötte Jussi Niinistö på onsdagskvällen i Helsingfors där ministern deltog i stadsfullmäktiges möte.

Besöket var historiskt. Varför valde du bort de åländska journalisterna?

– Jag upplevde att stämningen var upprörd redan från starten och valde därför att inte bli intervjuad. I sakfrågan är jag och landskapsregeringen inne på samma linje. Besöket var lyckat.

Du förstår att tidningarna på Åland representerar folket?

– Jag ville inte skapa rubriker i onödan. Och jag behöver inte gå med på precis allt som begärs, jag behöver inte hela tiden synas överallt.

Enligt Försvarsministeriets pressmeddelande vill Jussi Niinistö "i det här sammanhanget poängtera att det finska försvaret respekterar Ålands demilitariserade status."

I pressmeddelandet heter det vidare att demilitarisering inte underlättar försvarsplaneringen. "Genom ett bra samarbete och ömsesidigt informationsutbyte kan vi dock hitta lösningar för den utmaningen, precis såsom vi har gjort under de senaste hundra åren."

Till HBL säger försvarsministern att han fortfarande anser att avsaknaden av finsk militär närvaro på Åland i händelse av en internationell kris som snabbt utvecklas kan "locka sådana militära aktörer som inte vill respektera" Ålands status. "Därför är det viktigt att samarbetet fungerar."

Blå framtid: Flytta Världsfreden till Leninparken

I stadsfullmäktige lade Jussi Niinistö också fram ett förslag om att flytta statyn Världsfreden från Hagnäs till Leninparken. Den sovjetiska statyn var en gåva till Helsingfors av staden Moskva och avtäcktes den 14 januari 1990.

Eftersom Hagnässtranden ändå ska byggas om kan ju också statyn flyttas, föreslår Blå framtid.

Helsingforspolitikerna sade nyligen nej till planerna att döpa om Leninparken för att hedra alla dem som Lenin behandlade fel.

– Jag tycker att statyn passar bra i Leninparken. Är förslaget humor? Kanske lite, med glimten i ögat, säger Jussi Niinistö till HBL.

I ett pressmeddelande sade Niinistö att det skulle vara "historiskt passande att placera statyn som representerar sovjetisk realism i en ideologiskt lämplig miljö", det vill säga Leninparken. Statyn symboliserar enligt Niinistö en "likadan uppfattning om världsfred som den som bolsjevismens lärofader Lenin verkställde i Sovjetunionen genom sin ledarstil".

Statyfrågan behandlas ändå inte omedelbart, för motionen kräver att minst 15 förtroendevalda stöder den. Efter det kan stadsfullmäktige säga ja eller nej.

Försvarsministern vägrade möta ålandska journalister Försvarsministeriets pressmeddelande: Jussi Niinistö besökte Åland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning