Försvarsministeriet: Rysslands uttalanden om Finlands samarbete med Nato stämmer inte

Försvarsminister Jussi Niinistö. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Försvarsministeriet prickar Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu för att gå ut med falsk information om Finlands samarbete med försvarsalliansen Nato.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu ondgjorde sig i tisdags över Finlands och Sveriges täta samarbete med Nato, vilket enligt Sjojgu hotar världsfreden och tvingar Ryssland att reagera.

Försvarsministeriet skriver nu i ett pressmeddelande att Sjojgus uttalanden innehöll flera faktafel. Sjojgu nämnde bland annat att det skulle finnas en amerikansk central för cyberoperationer i Finland.

– Det finns ingen dylik central. Däremot grundades en internationell hybridkunskapscentral 2017, uppger Försvarsministeriet.

Sjojgu hänvisade också till ett existerande avtal mellan Finland, Sverige och Nato.

– Ett sådant avtal existerar inte. Finland, Sverige och Nato har däremot undertecknat en intentionsdeklaration om trepartssamarbete i maj 2018, skriver Försvarsministeriet.

Sjojgu kommenterade därtill Finlands tillträde till Natos militärövningar och kommandostrukturer och lät förstå att Finland glider mot ett fullvärdigt Nato-medlemskap.

– Nato har inte gränslös tillgång till Finlands territorialvatten eller luftrum. Varje Natobesök förutsätter ett tillstånd som beviljas av myndigheterna. Finlands position som ett alliansfritt land är klar och Finland gör sina egna säkerhetspolitiska val, skriver Försvarsministeriet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03