Försvarsminister Niinistö vill inte utbilda fler officerare

Bild: Niklas Tallqvist

Officersförbundet gick i slutet av oktober ut med beskedet att det råder brist på officerare. Nu nobbar försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) förbundets krav på att utbilda fler kadetter.

Enligt Officersförbundet skulle det behövas minst 40 nya studerande varje år på kadettkursen för att trygga det framtida behovet av officerare. För tillfället antas omkring 150 personer till kadettkursen per år.

Officersförbundet meddelade i oktober att det skulle behövas minst 200 fler officerare inom Försvarsmakten. Ifall missförhållandet inte rättas till är den finska försvarsförmågan hotad, anser Officersförbundets ordförande Ville Vita.

Försvarsminister Jussi Niinistö ställer sig oförstående till kraven och meddelar nu att han inte vill utöka antalet studieplatser på kadettkursen, skriver Verkkouutiset.

– Ifall vi grundar fler studieplatser på kadettkursen så har det långtgående konsekvenser för personalstyrkan eftersom pensionsåldern har höjts, säger försvarsminister Jussi Niinistö till Uutissuomalainen.

Enligt Officersförbundet beror bristen på officerare på de nedskärningar som gjordes åren 2012-2015. Från och med 2022 går därtill omkring 100 institutofficerare i pension varje år, uppger Officersförbundet.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) vill inte utbilda fler kadetter. Officersförbundet kräver minst 40 nya studieplatser på kadettkursen för att trygga behovet av officerare. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning