Försvarsminister Niinistö om krigsövningen: Orsak att öva att ge och ta emot hjälp

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) säger sig vara något överraskad över den hårda kritik som förslaget att arrangera en stor internationell krigsövning i Finland har mötts med.

I Sverige pågår som bäst övningen Aurora 17 där landet bland annat testar sin kapacitet att ta emot internationellt militärt bistånd.

Även Finland deltar i Aurora-övningen. Niinistö säger att det för försvaret är livsviktigt att öva i Finland och i finska förhållanden.

– Och vad är bättre än att öva tillsammans med partner. Samtidigt övar vi på Försvarsmaktens nya lagstadgade uppgift – att ge och ta emot internationellt bistånd. Jag tycker det är viktigt att vi går år det hållet, sade Niinistö till FNB.

Försvarsmaktens kommendör general Jarmo Lindberg sade i sitt tal under inledningen av den nationella försvarskursen att de stora militärövningarna kring Östersjön är normal försvarsverksamhet. Men ökad militär verksamhet leder samtidigt till ökad risk för missförstånd.

– Därför är det viktigt att man offentligt klart redogör för övningarna och hur de genomförs.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33