Försvarsminister Niinistö fnyser åt tanken att skära ner på jaktplanen

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) kallar det är ansvarslös politik att skära ner på antalet jaktplan när flottan ska förnyas. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Försvarsminister Jussi Niinistö gillar inte tanken att Finland skulle ersätta de gamla Hornet-jaktplanen med färre nya plan. Han uttalar sig för Yle. Fyra oppositionspartier är av annan åsikt.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) gillar inte fyra oppositionspartiers beredskap att skära ner på antalet jaktplan. Niinistö gästade Yles aktualitetsprogram Morgonettan på lördagen.

Enligt Yles enkät är SDP, Vänsterförbundet, De gröna och Sannfinländarna redo att skära ner på antalet jaktplan. Finlands Hornet-jaktplan närmar sig slutet av sin livslängd och måste ersättas med nya inom de närmaste åren.

För närvarande har Finland 64 jaktplan. Försvarsminister Niinistö anser att Finland måste skaffa minst 64 nya.

– Jag tycker att vi behöver hundra, sade Niinistö i programmet.

Niinistö tycker att det är ansvarslös politik att pruta på antalet jaktplan. Partiernas inställning till jaktplansköpet torde komma upp i nästa regeringsförhandlingar.

– Jag tror att partierna måste svara på om de är redo att förbinda sig i Finlands luftförsvar. Jag hoppas att regeringen inte har plats för dem som säger nej. Det vore väldigt illa för fosterlandet.

Enligt Niinistö skulle hundra jaktplan vara tillräckligt för att försvara Finland. Det skulle ändå kräva större anslag. Det aktuella förslaget, 64 stycken, är enligt Niinistö ett moderat förslag.

Kommendören inne på samma linje

Flygvapnets kommendör, generalmajor Sampo Eskelinen är på samma linje som Niinistö. I en intervju med Hufvudstadsbladet sade han att han saknar förståelse för dem som hävdar att Finland klarar sig med färre jaktplan.

– Mängden har betydelse eftersom mängd innebär prestanda i sig, sade Eskelinen.

Till de politiker som vill skära ner på antalet plan hade han en utmaning.

– Om någon tycker att Finland i framtiden borde klara sig med färre plan säger jag som ansvarig för flygvapnet att politikerna i så fall först måste bestämma vilken del av landet vi ska låta bli att försvara eller vid vilka tidpunkter vi inte ska vaka över luftrummet.

Nästa regering bestämmer

Beslutet om jaktplansköpet fattas av nästa regering, men alla partier förutom Vänsterförbundet bedömer att prislappen kommer att ligga på 7–10 miljarder euro.

De aktuella plantyperna är Boeing F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon och Saab Gripen E.

Läs också: De här jaktplanen finns med i racet då Finlands Hornet-plan ska ersättas

Läs också: Reportage från Amerikanska flygbasen Luke där piloter som ska flyga F-35 utbildas

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning