Försvarsmaktens kommendör misstänks för brott mot tjänsteplikten

Försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindberg, nekar till brott. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindbergs agerande i samband med flygvapnets övning i Lemmenjoki 2017 blir föremål för utredning. Kommendören nekar till brott.

Riksåklagarämbetet har beslutat att en förundersökning ska göras för att utreda om försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindberg begått brott mot tjänsteplikten i sin hantering av den omtalade övningen för flygvapnets reservister i Lemmenjoki i Lappland hösten 2017. Det skriver åklagarämbetet i ett pressmeddelande på fredagen.

Meddelandet kommer samtidigt som rättegången pågår i Helsingfors hovrätt mot överste Markus Päiviö som är tidigare kommendör för Karelens flygflottilj. Päiviö står åtalad för missbruk av tjänsteställning, tjänstebrott samt ärekränkning. Brotten misstänks ha begåtts under övningen i Lemmenjoki.

Riksåklagarämbetet skriver att den utredning av händelserna i Lemmenjoki som Centralkriminalpolisen har gjort ger skäl att misstänka försvarsmaktens kommendör för brott mot lagen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten.

Försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindberg har i den preliminära utredningen nekat till att han skulle ha gjort sig skyldig till brott.

Även flygvapnets tidigare kommendör, generalmajor Sampo Eskelinen står åtalad för tjänstebrott i samband med Lemmenjokihärvan. Han misstänks för att ha underlåtit att utföra en undersökning av Markus Päiviös agerande vid övningen. Eskelinens rättegång inleds nästa vecka.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning