Försvarsmakten har ockuperat Senatstorget

Försvarsmakten har intagit Senatstorget i Helsingfors med anledning av sitt hundraårsfirande. Bild: SPT/Ari Sundberg

Försvarsmakten fyller 100 år. Det firar man bland annat med program och materialuppvisning på Senatstorget i Helsingfors.

Alla vapengrenar är representerade under jubileumsveckan i centrala Helsingfors. Bland annat står ett antal stridsvagnar av olika modell uppradade intill domkyrkans trappa fram till den 4 juni.

På torget bjuder flygvapnet den som vill tillfälle att pröva på att flyga en Hornet-simulator, på evenemangsscenen bjuds på samtal och militärmusik, och en bit bort vid Packhuskajen står marinens robotfartyg Hamina förtöjd.

Försvarsmaktens personal, beväringar, reservister och försvarsföreningar berättar om försvarsverksamheten i utställningstältets informationspunkt och Soldathemsföreningen säljer munkar.

Evenemanget inleddes på onsdagen och pågår till den 4 juni som då man firar Försvarsmaktens fanfest med parad i Seinäjoki. Senatstorget är öppet för allmänheten alla dagar kl 10-18, förutom på måndag då det är öppet kl 10-16.

Även Krigsmuseet i Sveaborg uppmärksammar jubileet med en specialutställning: 100 år i krigets och fredens tjänst.

På lördag firas jubileumsveckan även med öppet hus vid Gardesjägarregementet och Försvarshögskolan i Sandhamn samt vid Sjökrigsskolan på Sveaborg. Samma dag i Brunnsparken kl 14.50 genomför Uttis jägarregemente ett fallskärmhopp med Finlands flagga från en NH-90 helikopter. Efter detta gör ett Hornetplan och flygkonstgruppen Midnight Hawks en överflygning. Flygverksamheten förorsakar buller. Flygningarna har väderförbehåll.

Alla publika tillställningar är gratis.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03