Försvarsmakten har ockuperat Senatstorget

Försvarsmakten har intagit Senatstorget i Helsingfors med anledning av sitt hundraårsfirande.Bild: SPT/Ari Sundberg

Försvarsmakten fyller 100 år. Det firar man bland annat med program och materialuppvisning på Senatstorget i Helsingfors.

Alla vapengrenar är representerade under jubileumsveckan i centrala Helsingfors. Bland annat står ett antal stridsvagnar av olika modell uppradade intill domkyrkans trappa fram till den 4 juni.

På torget bjuder flygvapnet den som vill tillfälle att pröva på att flyga en Hornet-simulator, på evenemangsscenen bjuds på samtal och militärmusik, och en bit bort vid Packhuskajen står marinens robotfartyg Hamina förtöjd.

Försvarsmaktens personal, beväringar, reservister och försvarsföreningar berättar om försvarsverksamheten i utställningstältets informationspunkt och Soldathemsföreningen säljer munkar.

Evenemanget inleddes på onsdagen och pågår till den 4 juni som då man firar Försvarsmaktens fanfest med parad i Seinäjoki. Senatstorget är öppet för allmänheten alla dagar kl 10-18, förutom på måndag då det är öppet kl 10-16.

Även Krigsmuseet i Sveaborg uppmärksammar jubileet med en specialutställning: 100 år i krigets och fredens tjänst.

På lördag firas jubileumsveckan även med öppet hus vid Gardesjägarregementet och Försvarshögskolan i Sandhamn samt vid Sjökrigsskolan på Sveaborg. Samma dag i Brunnsparken kl 14.50 genomför Uttis jägarregemente ett fallskärmhopp med Finlands flagga från en NH-90 helikopter. Efter detta gör ett Hornetplan och flygkonstgruppen Midnight Hawks en överflygning. Flygverksamheten förorsakar buller. Flygningarna har väderförbehåll.

Alla publika tillställningar är gratis.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00