Försvaret: Peltomäki har endast gjort sitt jobb

Leila Tuominen och Jukka Peltomäki är goda vänner. – Det är inte kriminellt att hjälpa vänner, säger försvarsadvokaterna. Bild: Martti Kainulainen

Alla åtal bör förkastas. Det säger Jukka Peltomäkis försvar som undrar var bevisen är?

Ex-stadsdirektören i Vanda Jukka Peltomäki är skyldig Leila Tuominen, vd för en framstående arkitektbyrå med många uppdrag i staden, stora summor pengar.

– De två är goda vänner och det är allt. De har varit öppna med förhållandet och kan inte belastas för att utomstående inte förstått att fråga om finanserna, anser Jukka Peltomäkis försvarsadvokat Riitta Leppiniemi.

Peltomäki försäkrar att lånen, som han inte avkortat eller betalat ränta på, flera tiotusentals euro, ska nog betalas tillbaka.

Enligt Peltomäkis försvar kan åklagaren inte bevisa att Jukka Peltomäki i sitt jobb som biträdande stadsdirektör och senare som stadsdirektör skulle ha gynnat Leila Tuominens byrå Forma-Futura. Åklagaren hävdar att det räcker med en möjlighet till det.

Under rättegången i Helsingfors tingsrätt har det framgått att en del av pengarna som Peltomäki fått av Tuominen gått till att köpa en båt, aktersnurra och fyrhjuling till stugan. Det har också framgått att strömmen av gåvor det vill säga pengar närmast gått i en riktning – från Tuominen till Peltomäki. Den här omständigheten återkom försvarsadvokaterna inte till under onsdagens slutplädering.

Enligt försvaret var Peltomäki svårt skuldsatt och då hjälpte det inte att han hade ett välavlönat arbete. Pengarna från Tuominen gick till att få vardagen att gå ihop.

Själv har Leila Tuominen beskrivit förhållandet med Jukka Peltomäki så här:

– Jag är djupt troende och hjälper dem som behöver hjälp. Vi har sällskapat. I dag är vi goda vänner.

Riitta Leppiniemi anser att rättegången oskäligt dragit ut på tiden.

– Jukka Peltomäki blev av med jobbet och tidningarna har vanställt det hela från dag ett.

Polisförhören, åtalsprövningen och rättegången har pågått sedan sommaren 2011. Leppiniemi kräver att Peltomäki ersätts med 6 500 euro.

För Peltomäkis gäller nu att vänta på domen som faller någon gång våren 2017, muträttegången fortsätter med en förgrening där Tuominen och en direktör vid HOK-Elanto är åtalade.

FAKTA

Onsdagen sammanfattat

Åklagaren yrkar att Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki ska dömas till ovillkorligt fängelse i minst tre år för grovt tagande av muta.

Åklagaren yrkar dessutom att Peltomäki ska dömas till hundra dagsböter för brott mot tjänsteplikt eller alternativt till tre års och 1–2 månaders fängelse för brotten tillsammans.

Åklagaren yrkar också att de förmåner på över 200 000 euro Peltomäki och hans närmaste krets har tagit emot ska tilldömas staten.

Åtalen gäller frågan om Peltomäki och hans närmaste krets har fått ekonomiska förmåner som kan tolkas som mutor av ägaren till en arkitektbyrå.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning