Försvarar stor OS-trupp – "ingen är onödig"

Vallachefen Matti Haavisto och skidvallaren Heikki Tonteri hör till funktionärerna i Finlands OS-lag i Pyeongchang. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

IOK står för en stor del av Finlands OS-utgifter.

Efter att olympiska kommittén kompletterat laget till vinterspelen i Pyeongchang består OS-truppen av 97 idrottsutövare och 105 funktionärer, bland dem tränare, lagledare och vårdpersonal. Ytterligare två tre idrottare blir valda under den inkommande helgen, men förhållandet förändras inte – idrottarna är i minoritet i OS-truppen.

Den stora servicestaben har redan skapat diskussion.

– Jag kan försäkra att alla jobbar 24 timmar om dygnet för att se till att idrottsutövarna har de bästa möjliga förutsättningarna för att göra en så bra prestation som möjligt, säger Leena Paavolainen, tävlingsenhetens chef vid Finlands olympiska kommitté.

– Ingen är onödig. Alla har viktiga roller.

Bland funktionärerna finns bland annat femton fysioterapeuter eller massörer, nio läkare, tre psykologer eller mentala tränare och 31 tränare. Läkarna roterar, så bara fyra eller fem finns på tävlingsorten på en gång.

– Om vi ska vara trovärdiga måste vi bygga ett proffsigt team kring idrottsutövarna. Vi har lyssnat till idrottarna och samlat de bästa tänkbara experterna, säger Paavolainen.

Pyeongchang har blivit marknadsfört som ett kompakt OS. Ändå är det tiotals kilometer mellan snowboardcentret Bokwang, skidcentret Alpensia och ishockeyarenorna i Guangdong.

– Det betyder att vi har träningar och tävlingar som snurrar samtidigt på ett tiotal olika ställen. Då är femton fysioterapeuter inte längre så många.

Stor ishockeytrupp

För närvarande har Finland tolv skidåkare och fjorton skidvallare i OS-truppen. Åtta skidskyttar tvingas klara sig med fyra skidvallare. Backhopparna, snowboardarna och lagets enda alpinåkare Andreas Romar har en servicekille var. De är nödvändiga, för utrustningen spelar en avgörande roll i skidsport.

– Exempelvis har Norge säkert dubbelt fler skidvallare än vi. I en internationell jämförelse har vi säkert ett mindre antal funktionärer än många andra länder, säger Paavolainen.

Herrarnas ishockeylag har sexton funktionärer, plus Matti Nurminen som är grenchef både för herrarnas och damernas lag. Damernas lag har elva funktionärer.

– Då det handlar om personal som är heltidsanställd är det grenförbunden som står för deras löner under OS. Vi betalar bara dagtraktamente och andra utgifter, säger Paavolainen.

Budgeten 1,2-1,3 miljoner euro

Finlands budget för OS i Pyeongchang ligger på 1,2-1,3 miljoner euro. Den internationella olympiska kommittén IOK står för 40-50 procent av kostnaderna. Sponsorerna står för den del av OS-kostnaderna, resten finansierar Finlands olympiska kommitté med hjälp av undervisningsministeriets bidrag.

– De största utgifterna består av resekostnader och förberedande OS-läger. Vi betalar till största delen idrottarnas OS-läger, men grenförbunden deltar i kostnaderna, säger Paavolainen.

Största delen av OS-idrottarna håller sina OS-läger i Centraleuropa. Undantaget är snowboardarna som åker till Pyeongchang via Japan.

– Grenförbunden står för utrustningen och tävlingsdräkterna. En del av utrustningen, gevär och sådant, är idrottarnas personliga egendom.

Sveriges lag i samma storleksklass

Som en jämförelse: Sveriges OS-trupp består av omkring 110 aktiva idrottsutövare och 120 funktionärer, inklusive skidvallare, fysioterapeuter, tränare, berättar Lars Markusson, mediechef vid Sveriges olympiska kommitté. Norges trupp består också av 110 idrottare och uppskattningsvis 120 ackrediterade funktionärer, samt 20 icke ackrediterade lagmedlemmar, upplyser Niels Røine, kommunikationschef vid Norges idrottsförbund.

– Vi har velat garantera att idrottarna har de bästa möjliga förutsättningarna i OS. Det innebär att de har tillgång till all tänkbar expertis och proffstränare. Det är lite trist att folk nedvärderar våra experter och kallar dem onödiga, säger Paavolainen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning