Försvarar lönegap: Produkt som ingen vill se

Tomma läktare när Djurgården mötte SDE, med Sofia Reideborn i målet, på Hovet. Bild: Christine Olsson/TT

Att en herrspelare i SHL-ishockeyn tjänar lika mycket som ett helt SDHL-lag tycker målvakten Sofia Reideborn är fullt rimligt.– Hockey är en hobby för oss, säger hon till Aftonbladet.

En undersökning från Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation, Sico, visar att genomsnittslönen för en SHL-spelare är 12 000 euro i månaden, att jämföras med damspelarnas dryga 500 euro per månad.

Inkomstskillnaderna upprör på många håll, men SDE-målvakten Reideborn tycker att damhockeyspelarna får den lön som de förtjänar.

– Jag tycker att löneskillnaden är rimlig. Om du tittar hur det är på matcherna så är det absolut ingen publik och det är svårt att locka sponsorer. Linköping försökte nyligen med ett arrangemang där de skulle slå publikrekord. Då hämtade 3 600 ut biljetter, och till nästa match var 60 av dem tillbaka, säger hon.

– Hockey är en hobby för oss, och ingen annan ska betala för en hobby. Vi kan inte kräva lönerna som herrarna har, och vi kan inte tvinga folk att gå och kolla. Det är bara att inse, vi har en produkt som ingen vill se och vi spelar i B-VM.

Reideborn tror att det som måste till för att göra damhockeyn mer attraktiv är att få fram bättre svenska spelare.

– Jag tror att småtjejer måste ändra fokus, de måste leka hockey mer som killar gör.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning