Forststyrelsen söker herdar för sommaren – i dag inleds ansökningen

Arbetet som herde gynnar både naturen och människan. För naturen ökar den biologiska mångfalden och för människan kan stressen reduceras. Bild: Ari Meriruoho/Forstyrelsen

I dag öppnar Forststyrelsen ansökningen till de populära Herdeveckorna.

Om du är intresserad av att bo i en stuga och valla bland annat får i en nationalpark så gäller det att söka. Sammanlagt finns det 15 olika ställen, där det nordligaste är vid Tana älv i Utsjoki och det sydligaste är Evois i Tavastland. I år erbjuds dessutom ett mera urbant alternativ i Punkaharju.

Det urbana alternativet intill Punkaharju centrum räknas som ett landskaps- och kulturarvsobjekt, medan de övriga är en insats för den biologiska mångfalden.

Ansökningen öppnar den 15 januari, klockan 12 och är öppen till den 22 januari, samma klockslag. Vem som får möjligheten att tjänstgöra som herde bestäms i februari genom lottning. Herdeveckorna är avgiftsbelagda och intäkterna används till underhållet av områdena.

Det är inte bara får som vaktas, på vissa ställen tar den utvalda hand om finska lantraskor, och bär det av till Koli finns även möjligheten att vakta hästar. Som herde ska du räkna och hålla koll på djuren, förse dem med dricksvatten och slutligen flytta skocken till en ny fålla där nästa herde tar vid.

Mer information och anmälan hittar du här.

Rättelse älven i Utsjoki heter Tana älv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning