"Förste herden" i luften – påven på väg mot Malmö

Den snart 80-årige Franciskus är på väg till Sverige. Bild: AFP / Lehtikuva/Gabriel Bouys

Småprat och presentutdelning hör till vanligheterna när påven Franciskus flyger utomlands. I dag reser han till Sverige för en av sina hjärtefrågor, att ena olika kristna samfund. Nu har planet lyft på väg mot Malmö.

Det kallas skämtsamt för "Pastore uno", "Den förste herden", påveplanet som i dag tar Franciskus till Sverige. Smeknamnet är en blinkning till "Air Force One" som USA:s president flyger med. Men det A321 Alitalia-plan som i dag lämnade Fiumincino flygplats i Rom har inga övriga likheter med presidentplanet, där finns varken sängar eller lyxiga sammanträdesrum.

Påven brukar i stället sitta i vanlig ekonomiklass. Över hans plats har man dock fäst en Mariaikon som överhuvudet för katolska kyrkan kan vila ögonen på.

Får presenter

Men det blir inte mycket återhämtning för den snart 80-årige Franciskus, som är känd för att interagera en hel del med journalister och personal ombord. Med på planet är cirka hundra personer, varav ungefär 30 hör till påvens stab.

Bland annat finns där statssekreteraren Pietro Parolin och ärkebiskop Angelo Becciu, påvens livvakter och hans doktor. Dessutom reser ungefär 70 journalister med påven, varav 40–50 följer med regelbundet i planet.

En av dem är Annachiara Valle, som skriver för tidningen Famiglia Cristiana. Det här blir hennes femte resa.

– Det är rörande för påven hälsar på var och en i planet och det är en familjär stämning bland kollegorna. Vissa har med sig presenter till påven, säger hon.

– Just den här resan är mycket bra för Europas framtid, så att det blir en dialog mellan de kristna.

Väntar med frågorna

Medan Benedictus XVI ofta höll en presskonferens när planet lyft föredrar Franciskus att svara på frågor på vägen tillbaka. Till skillnad från sin företrädare begär han inte heller att få se frågorna i förväg. Det har ibland lett till både uppmärksammade och kontroversiella uttalanden.

– Ett skäl till att han väntar är att ett svar kan skapa rubriker som tar fokus från resans syfte. Folk frågar honom om precis allt, säger Greg Burke, Vatikanens kommunikationschef, som menar att Jorge Mario Bergoglio är en ödmjuk påve.

– Det finns en kontinuitet från andra påvar, och det är han den första att säga. Men hans stil är väldigt jordnära, vilket är lite exceptionellt. Från den första kvällen vann han folks hjärta med sin ödmjukhet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning