Första svenska återinsjuknandet bekräftat

Nu har även Sverige fått sitt första bekräftade fall av en person som insjuknat i covid-19 två gånger. Bild: Johan Nilsson/TT

En 53-årig kvinna har blivit det första svenska bekräftade fallet av återinsjuknande i covid-19. Detta sedan hon testats positivt för det nya coronaviruset både i maj och augusti, skriver Dagens Nyheter.

Det är vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som fallet har konstaterats efter att man har analyserat de olika virustammarnas arvsmassa i sin helhet.

– På tio positioner skilde sig virusstammen från i maj från den stam som provtogs i augusti. Det gör att vi kan säga att det är två olika infektioner och inte samma som legat vilande, säger specialistläkaren Johan Ringlander till tidningen.

Läs också Immunitet mot covid-19: Fyra månader, sex månader eller inte alls?

Fyndet är dock inte så överraskande, menar forskarna, eftersom enstaka liknande fall har rapporterats internationellt.

Alla fall de här fallen har konstaterats bero på två separata infektioner.

Hongkong: En 33-årig man testade positivt för covid-19 på en flygplats. Då hade det gått fem månader sedan första infektionen. Första gången hade mannen hosta, feber, illamående och ont i halsen i tre dagar, andra gången var han symtomfri.

USA: En 25-årig man testade positivt i mitten av april och på nytt i början av juni. Den första infektionen innebar feber, hosta, diarré och illamående, medan den andra var allvarligare: han blev inlagd på sjukhus.

Belgien: En 51-årig kvinna testade positivt i början av mars och på nytt i början av juni. Symtomen var olika, men den första gången varade sjukdomen i fem veckor, den andra gången bara en vecka.

Ecuador: En 46-årig man insjuknade med två månaders mellanrum. Den andra infektionen innebar värre symtom, men sjukhusvård behövdes inte. Mannen utvecklade inte antikroppar efter första infektionen.

Indien: En 25-årig vårdanställd man testade positivt i maj respektive augusti. Han var symtomfri båda gångerna. Även en 28-årig kvinnlig vårdanställd testade positivt i maj och i september, även hon förblev symtomfri.

Källa: EU:s smittskyddsorgan ECDC

Johan Ringlander tycker dock inte att fallet påverkar de tidigare bedömningar som gjorts kring immunitet.

– Om något visar detta att kvinnan faktiskt fått en partiell immunitet. Hon hade väldigt mild sjukdom andra gången, så det tyder på att hon fått ett visst skydd efter sin första infektion.

I nuläget uppger Folkhälsomyndigheten att man är immun i sex månader covid-19-infektion.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning