Första patienterna har åkt hem från nyöppnade coronasjukhuset i Hertonäs

Cirka 50 helsingforsare, nästan alla äldre, vårdas för covid-19 på Hertonäs sjukhus. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Vaccinet gör att de flesta äldre som insjuknar repar sig från en covidinfektion. De med svåra andra sjukdomar och de som är ovaccinerade är däremot i riskzonen.

Vaccinen skyddar också de äldre från döden när de behöver sjukhusvård för covid-19. Det visar erfarenheterna från de tio första dagarna för Hertonäs reservsjukhus, sjukhuset som öppnades när antalet coronapatienterna blev fler efter julen.

– Det är fortfarande dödsfall, men betydligt färre än innan vaccinen. Patienterna återhämtar sig också bättre, säger sjukhusets överläkare Taina Hammarén.

Hertonäs reservsjukhus har för tillfället 50 coronapatienter, det man räknade med på förhand. Sex patienter har redan fått åka hem, efter tio dagar på sjukhuset.

Till Hertonäs kommer framför allt äldre helsingforsare.

– Största delen är över 75 och de äldsta är över 100 år gamla. Det varierar mycket i hurdant skick de är när de kommer till oss. Många är i rätt bra skick och behöver ofta tilläggssyre. Alla är väldigt trötta.

De som dör som en följd av infektionen – hittills har två coronapatienter dött på Hertonäs reservsjukhus under de tio första dagarna – är antingen ovaccinerade eller så har de bakomliggande svåra andra sjukdomar.

Sådana sjukdomar kan till exempel vara lungfibros, cancer och långt framskriden Alzheimer eller Parkinson.

Den stora majoriteten av patienterna återhämtar sig ändå och kan återgå till sitt vanliga liv. Som epidemin utvecklar sig är det troligt att de ersätts av nya patienter som strömmar in i samma snabba takt som under årets första veckor.

På Hertonäs reservsjukhus är man beredd att gå upp i kapacitet från nuvarande 50 patienter. Problemet är inte antalet patienter eller tillgången till lokaler, utan tillgången till personal.

– Det tar till exempel lång tid att klä sig i rätt utrustning, och det är en orsak till att det behövs mer personal, säger Taina Hammarén.

Nytt för Hertonäs sjukhus är också att fysioterapeuter jobbar med patienterna, för att försnabba återhämtningen i isoleringen.

Överlag har uppkörsfasen för det nya sjukhuset gått bra, säger Hammarén som hoppas att man får mer tid att jobba med anhöriga när rutinerna fallit på plats.

– Det har vi inte haft tillräckligt med tid för ännu.

Vid sidan om sjukhuset i Hertonäs vårdar också Dals sjukhus coronapatienter. Där finns plats för 60–65 patienter.

Läs mer: Folkhälsan: Omikron på äldreboenden – men de smittade är ibland symtomfria

Chefsläkaren: Nya coronasjukhuset fylls av äldre – läget svårt, men ljusare än våren 2020

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning