Första maj utan politiker på torgen – här lyssnar du på deras tal i år

Nästan alla riksdagspartier ordnar förstamajprogram på nätet. De flesta partiordföranden håller sina traditionella förstamajtal på fredag. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Den som är intresserad av partiledarnas och fackorganisationernas budskap får i de flesta fall lov att klicka in sig på Facebook.

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC sänder sitt valborgsprogram på Facebook den första maj med start 13.30.

Av de riksdagspartierna är det Centerns partiordförande Katri Kulmuni som är först ute. Kulmuni håller sitt förstamajtal redan på valborgsmässoafton klockan 16. Talet sänds via partiets egen webb-tv-kanal och på partiets Facebooksida.

Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början intimt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister ett möte i Chicago, då polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare.

På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De dömda benådades senare.

Vid det konstituerande mötet för Andra internationalen i juli 1889 i Paris lades ett förslag fram om att en internationell demonstration för åtta timmars arbetsdag skulle anordnas under en och samma dag. Till mötet i Paris hade det amerikanska fackförbundet AFL sänt en skrivelse som informerade om att organisationen skulle arrangera manifestationer för åttatimmarsdagen den 1 maj 1890.

Detta beaktades vid Parismötets beslut om datum för den internationella demonstrationen, som därmed planerades till den 1 maj 1890. Den internationella demonstrationsdagen var avsedd som en engångsmanifestation, men kom senare att utvecklas till en återkommande tradition.

Numera firas första maj med arbetarsånger, arbetarsymboler, fackföreningars tåg och förstamajtal.

Sedan 1979 är första maj officiell flaggdag i Finland, med namnet "det finländska arbetets dag, suomalaisen työn päivä". Samtidigt har första maj utvecklats till en stor folkfest, något som coronapandemin i år lägger sordin på.

Källor: Nordiska museet, svenska.yle.fi, Wikipedia.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skickar ut sina valborgshälsingar på valborgsmässoafton klockan 17. Sändningen går att se på partiets Facebooksida.

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah håller sitt förstamajtal klockan 10 på fredag. Talet sänds på partiets webbplats och Facebooksida.

De gröna startar sin förstamajsändning på Facebook klockan 11.30. Sändningen inleds med partiordförande, inrikesminister Maria Ohisalos förstamajtal.

Vänsterförbundets ordförande och undervisningsminister Li Andersson håller sitt förstamajtal klockan 12. Partiets förstamajfest ordnas på partiets Facebooksida och Youtubekanal.

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho håller sitt förstamajtal klockan 13 på Youtube. Partiet sänder annat förstamajprogram på sin Facebooksida klockan 12.

SDP:s vice ordförande Antti Rinne håller sitt förstamajtal klockan 14 och partiets ordförande, statsminister Sanna Marin, framför sin förstamajhälsning därefter. Partiets virtuella förstamajfest sänds på Facebook.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kommer att sända en hälsning på partiets Facebooksida på valborgsmässoaftonen klockan 18. En kvartett från Akademiska sångföreningen uppträder också.

Hjallis Harkimos parti Rörelse Nu håller inget förstamajtal men inledde en virtuell turné den 29 april.

Källa: sak.fi och partiernas egna hemsidor.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning