Första maj blir flaggdag för dem som dagligen jobbar mot coronaviruset

Flaggningen den första maj inleds klockan 8 och avslutas klockan 21. Bild: Ari Sundberg/SPT

På första maj flaggas det för det finländska arbetet. Inrikesministeriet rekommenderar att flaggdagen i år tillägnas en specifik grupp arbetare.

På årets första maj ska Finlands blåvita flagga vaja högt särskilt för alla dem som i sitt vardagliga jobb sliter för att bekämpa coronaviruset. Det är Inrikesministeriets rekommendation till alla finländare.

Enligt ministeriet jobbar hälso- och sjukvårdspersonalen dagligen vid frontlinjen, likaså personalen inom äldreomsorgen.

Även poliser, gränsbevakare, lärare, anställda inom kollektivtrafiken, städare och butikspersonal måste fortsättningsvis bege sig till arbetsplatsen, medan många inom andra branschen kan välja att jobba hemifrån.

– Den 1 maj firar vi det finländska arbetets dag och vårens ankomst. Under coronavirusepidemin är det viktigt att tacka i synnerhet dem som också under undantagsförhållanden håller i gång samhällets vitala tjänster, säger Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) i ett pressmeddelande.

Flaggningen inleds klockan 8 och avslutas klockan 21.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning