Första kvinnan tog plats i Börsklubbens styrelse

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Helsingfors Börsklubb har fått sin första kvinnliga styrelsemedlem, styrelseproffset Arja Talma som är vice ordförande i Aktia.

I november beslutade Börsklubben ändra sina stadgar så att också kvinnor kan godkännas som medlemmar. Nu har klubben fått sin första kvinnliga styrelsemedlem, styrelseproffset Arja Talma, rapporterar Kauppalehti.

Stadgeändringen i höstas innebar att klubben på kort tid har fått ett stort antal nya medlemmar. I januari antog Börsklubben 125 nya medlemmar, varav 43 kvinnor.

– Jag har länge varit verksam i ledande uppgifter inom näringslivet och fungerat som mentor för yngre kvinnor. Jag har sagt till dem att det med tanke på karriärutvecklingen lönar sig att söka till nätverk där det finns både kvinnor och män. Då det blev möjligt beslutade jag mig för att söka om medlemskap i Börsklubben, säger Talma i Kauppalehti.

Klubben är grundad 1910 och har för stunden 1 829 medlemmar.

Andra nya styrelsemedlemmar förutom Talma är Tuomas Lehtinen och Christian Borgström. De övriga medlemmarna är Kim Karhu, Eljas Repo och Carl Haglund som tar över ordförandeskapet i Börsklubben efter Finn Wardi.

Frågan om kvinnliga medlemmar orsakade en schism inom klubben.

– Men efter förändringen har motståndarna betett sig gentlemannamässigt, säger Haglund till Kaupplehti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning