Första förarlösa bilarna kommer i sommar

Metropolia testar automatbussar i Helsingfors, Esbo och Tammerfors. Bild: Antero Tenhunen Asuntomessut

Snart dyker de första automatbilarna upp i trafiken i Finland, meddelar Trafi. Testningen av automatbilar inleds i huvudstadsregionen i skiftet mellan juli och augusti och i Tammerfors i september.

Trafi har beviljat provnummerskyltar till yrkeshögskolan Metropolia och Teknologiska forskningscentralen VTT för att testa automatbilar. Trafi kommer också att bevilja it-företaget Tieto likadana skyltar.

Metropolia testar elektriska minibussar i Helsingfors, Esbo och Tammerfors. Tieto och VTT testar personbilar i stadstrafiken i Tammerfors. Elektriska minibussar testades redan bostadsmässan i Vanda i fjol, men nu ska de för första gången användas i vanlig trafik.

Robotbussen vänder och väjer själv

Ledande expert på Trafi, Reijo Jälkö, säger att de elektriska minibussar som ska testas fungerar på automatikens så kallade fjärde nivå. Det innebär att bilarna inte har någon förare och att bussarna vänder, stannar och väjer automatiskt.

Testbussarna kör i den vanliga trafiken. Under testerna ska det alltid finnas en person ombord som kan kontrollera bussen och styra den vid behov.

Rutten för testkörningarna är planerad på förhand och längs rutten placeras skyltar som berättar om automatbussarna.

Inte ännu bil utan förare

De personbilar som deltar i försöket är mindre automatiserade. De har en förare som kontrollerar bilen. Testbilarna står i växelverkan med andra bilar i trafiken.

Det som undersöks är bland annat fordonens situationsmedvetenhet, trådlösa kommunikation och observation av omgivningen. Också personbilarna kör omkring bland den övriga trafiken.

Automatbussarna testas under sommaren och hösten men försöket med personbilar fortsätter en längre tid.

Jälkö kan inte säga när automatbilar kan börja användas på riktigt.

– Den här utvecklingen går inte jättefort. Vi försöker ta reda på vad man måste beakta för att de här bilarna ska kunna tas i bruk i framtiden.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning