Första flyget har kunnat lämna Kabul – Qatar Airways lyfte med 200 ombord

Demonstrationer är inte tillåtna i Afghanistan i nuläget, och kommer i framtiden att kräva tillstånd från justitieministeriet, meddelade talibanrörelsen på onsdagskvällen. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul/TT-AP

Det första flyget har kunnat lämna Kabuls flygplats sedan den kaotiska evakueringen.Planet hade omkring 200 passagerare ombord på sin flygning till Qatar.

På torsdagseftermiddagen kunde det första flyget lämna Kabuls flygplats sedan evakueringarna avslutades 30 augusti.

Planet från Qatar Airways lämnade Afghanistan med Qatar som destination, och flygningen var den första sedan den kaotiska evakueringen av fler än 120 000 människor avslutats.

Återöppnad flygplats

En amerikansk tjänsteman bekräftade att talibanerna kommer att låta 200 amerikaner och andra civila att lämna Afghanistan.

Uppgifterna upprepades senare av Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman på besök i Islamabad i Pakistan. Han tackade talibanerna för samarbete i arbetet med att åter öppna den internationella flygplatsen.

– Flygplatsen har testats och gjorts operationsduglig de senaste dagarna, säger utrikesministern.

Beslutet om att civilflyg åter kunde lämna Afghanistan har fattats efter det att USA:s särskilda sändebud Zalmay Khalilzad satt press på talibanerna, enligt uppgiftslämnaren som vill vara anonym.

"Inte alla 200 är amerikanska medborgare. Det finns amerikanska medborgare i gruppen som åker från Kabul till Doha", säger en insatt källa till nyhetsbyrån Reuters. Uppgifterna bekräftades senare

Förbud mot demonstrationer

Talibanernas tillåtelse att låta civilflyg flyga kom samtidigt som det nya styret i Afghanistan skärpte tonen mot oppositionella.

På onsdagskvällen meddelade talibanerna att demonstrationer behöver tillstånd från justitiedepartementet, men att det för tillfället inte tillåts några demonstrationer alls.

Tidigare i veckan upplöstes protester med hundratals deltagare på flera håll i Afghanistan, bland annat i huvudstaden Kabul. I staden Herat sköts två människor till döds under en demonstration.

Många av västvärldens ledare följer noggrant utvecklingen för att bedöma om talibanerna, som är terrorstämplade av FN:s säkerhetsråd, följer grundläggande mänskliga rättigheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning